Ashraf Ghani, preşedintele afgan care a părăsit ţara duminică, se află în Emiratele Arabe Unite, a anunţat Ministerul de Externe al statului din Golf, potrivit BBC. La o conferinţă de presă susţinută miercuri, ambasadorul afgan în Tadjikistan l-a acuzat de trădare şi că a plecat din ţară cu 169 de milioane de dolari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ministerul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale din Emiratele Arabe Unite poate confirma că EAU i-au primit pe preşedintele Ashraf Ghani şi familia lui în ţară din raţiuni umanitare”, a declarat un purtător de cuvânt.

Ghani a părăsit capitala Kabul, duminică după-amiază, când militanţii talibani au intrat în oraş şi au preluat controlul asupra palatului prezidenţial. Iniţial, a fost crezut că el se află în Tadjikistan.

Duminică, talibanii au declarat victorie în faţa armatei afgane care a fost în ultimii 20 de ani sprijinită şi instruită de forţele NATO. După retragerea trupelor aliate, în câteva săptămâni, gruparea islamistă a recucerit întreaga ţară.

Ambasadorul afgan în Tadjikistan, Mohammad Zahir Aghbar, a declarat, la o conferinţă de presă susţinută miercuri, că Ghani a plecat din ţară cu 169 de milioane de dolari.

El a numit plecarea lui drept „o trădare a patriei şi naţiunii”. 

Mohammad Zahir Aghbar a anunţat că ambasada a intenţionat să îl recunoască pe fostul adjunct al lui Ghani, Amrullah Saleh, ca preşedinte interimar al Afganistanului.

Într-un mesaj audio difuzat marţi noapte de BBC News, Saleh a spus că el este „preşedintele interimar legitim al Afganistanului” şi a promis că „războiul nu s-a sfârşit”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.