Angela Merkel se îndreaptă către al patrulea mandat de cancelar al Germaniei, în urma unui acord de guvernare încheiat miercuri între Uniunea sa Creştin Democrată/Uniunea Social Democrată (CDU/CSU, conservatori) şi Partidul Social Democrat (SPD), după patru luni de impas, au declarat surse apropiate negocierilor pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un ”acord asupra unui contract de coaliţie” între cele două tabere a fost încheiat, au precizat aceste surse, care confirmă informaţii de presă.

Un anunţ oficial urma să fie făcut ulterior.

Acest acord prevede ca social-democraâii să obţină ministerele-cheie ale Finanţelor - ceea ce marchează o ruptură faţă de moştenirea conservatorului foarte ortodox Wolfgang Schäuble, titularul postului până la sfârşitul lui 2017 - şi Afacerilor Externe, potrivit presei germane.

SPD va putea să conteze, de asemenea pe portofoliul Afacerilor Sociale.

Acest compromis obţinut cu greu, după săptămâni de negocieri - şi o ultimă rundă de 24 de ore fără întrerupere - rămâne totuşi suspendat de un vot al membrilor SPD prevăzut în săptămânile viitoare.

Rezultatul acestei consultări rămâne incert, iar deznodământul ei urmează să fie anunţat abia în primele zile ale lui martie.

CU SPATELE LA ZID

Angela Merkel nu mai avea dreptul să greşească, dacă voia să rămână la putere. Alegerile legislative de la 24 septembrie, marcate de o repliere a partidelor tradiţionale şi o ascensiune a extremei drepte, nu au permis degajarea unei majorităţi clare în Camera Deputaţilor.

După un prim eşec în vederea formării unei coaliţii eteroclite cu liberalii (FDP) şi ecologiştii (Verzii) în noiembrie, cancelarul, nevoit să expedieze afacerile curente începând din octombrie şi care şi-a văzut rolul diminuat pe scena internaţională, era obligat să se înţeleagă cu SPD, cu care discuta de la începutul lui ianuarie.

Discuţiile au rămas mult timp blocate în legătură cu cheltuielile militare, dar mai ales pe tema reformei asigurărilor de sănătate în Germania, în vederea reducerii inegalităţilor între medicina publică şi cea privată, şi a pieţei muncii.

Proiectul de contract de coaliţie - după care AFP a obţinut o copie - prevede ca viitorul mandat de patru ani al canelarului să fie plasat sub semnul relansării Europei, în tonul priorităţilor şefului statului francez Emmanuel Macron.

El acceptă cu prudenţă ideea franceză a unui buget de investiţii al zonei euro şi a unei mai bune protecţii a ţărilor membre faţă de crizele financiare.

Pentru a-şi începe noul mandat, la vârsta de 63 de ani, cancelarul în exerciţiu mai are însă de trecut un obstacol important - votul prevăzut al celor aproximativ 460.000 de membri SPD. Aceştia din urmă sunt chemaţi să aprobe sau să respingă acordul în cadrul unei consultări interne care durează mai multe săptămâni.

Însă, cel mai vechi partid grerman, înfiinţat la sfârşitul secolului al XIX-lea, rămâne foarte împărţit asupra oportunităţii însăşi de a le servi drept sprijin conservatorilor aflaţi la putere.

SPD, FRAGILIZAT

Zdrobit în alegerile legislative din septembrie, în care a obţinut cel mai slab scor de după Război (20%), SPD continuă să scadă în sondaje. O ultimă anchetă, de săptămâna aceasta, îl creditează cu doar 17% din intenţiile de vot, aproape la acelaşi nivel cu extrema dreaptă (15%).

Într-o încercare de a-i linişti pe membrii sceptici, Martin Schulz a obţinut ca acordul de guvernare să includă o clauză de reevaluare, după doi ani, un mod de a o pune pe Angela Merkel în gardă încă de la începutul eventualului mandat.

O respingere a contractului de coaliţie ar pune-o pe Merkel în faţa unei alegeri dificile - să formeze un guvern instabil şi minoritar sau să accepte noi alegeri - două scenarii fără precedent în Germania postbelică.

Atât SPD, cât şi conservatorii au a se teme de un nou scrutin, care, având în vedere sondajele, ar avantaja mai ales Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) şi ar complica şi mai mult găsirea unei majorităţi.

În septembrie, extrema dreaptă a provocat un seism politic, obţinând aproape 13% din sufragii, exploatând îngrijorări generate de sosirea în ţară, începând din 2015, a peste un milion de solicitanţi de azil.

În acest domeniu, contractul de coaliţie prevede limitarea numărului azilanţilor la 180.000 până la 220.000 pe an, aşa cum doresc conservatorii. El restrânge totodată reîntregirea familială a refugiaţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.