Moldovenii au votat, duminică, într-un scrutin în care i-au ales pe cei 101 membri ai Parlamentului unicameral, al cărui rezultat poate amplifica disensiunile între formaţiunile prooccidentale şi proruse. Politicienii din partidele de opoziţie din România i-au îndemnat pe moldoveni să voteze forţele pro-europene şi să meargă cât mai mulţi la urne. Peste 49% dintre cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot au fost la urne.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vezi aici numărătoarea voturilor în timp real.

UPDATE: Rezultatele preliminare în urma numărării a 6,5% din procese-verbale erau următoarele: 

PD – 29,59%; PSRM – 31,08%; ACUM – 19,98 % ŞOR - 10,47%; PCRM – 4,20 % PN – 1,87 %; PL – 1,05 %.

UPDATE: La ora 21.00, prezenţa era de 49%, însă se mai vota în unele secţii din diaspora.

UPDATE: La ora 15.00, prezenţa la urne era de 35,7%, respectiv peste 1.030.000 de alegători.

UPDATE: Imagini incredibile vin de la Varniţa, acolo unde localitatea, dar în special secţiile de votare sunt pur şi simplu paralizate de zeci de autocare cu cetăţeni aduşi din stânga Nistrului, relatează unimedia.info.

FOTO: unimedia.info
FOTO: unimedia.info

Potrivit localnicilor, primele autocare au ajuns în localitate pe la ora 6.50. Din primele informaţii se pare că alegătorii au fost adunaţi de structurile de forţă transnistrene, dar şi angajaţii companiei Sheriff. Martorii spun că ei au fost instruiţi să voteze candidaţii democraţi şi pentru participare vor primi câte 20 de dolari, conform sursei citate.

Comisia Electorală Centrală a venit cu o reacţie la informaţiile apărute în spaţiul public privind cazurile de transportare la secţiile de votare a cetăţenilor cu drept de vot din localităţile din stânga Nistrului. Potrivit CEC, legislaţia naţională nu prevede anumite interdicţii privind transportarea cetăţenilor către secţiile de votare.
 
Sute de moldoveni şi din diaspora stau la coadă pentru a vota, la Iaşi, Roma, Londra, Bruxelles şi Frankfurt.
CITEȘTE ȘI Corina Creţu: Sper ca după rezultatul alegerilor de astăzi, Republica Moldova să îşi continue parcursul european

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, anunţă, pe Facebook, că zeci de autocare din Transnistria au trecut deja Nistrul şi votează masiv în secţiile deschise pe teritoriul Republicii Moldova special pentru cei din zona de conflict.

„Sunt alegeri decisive pentru următorii zece ani pentru R. Moldova. Bătălia nu este despre cine va conduce sau nu, ci despre anexarea din nou a R. Moldova de către Rusia. Spre deosebire de cetăţenii R. Moldova care invocă dezamăgirea sau lehamitea, proruşii ies la vot”, precizează Tomac.
 
Liderul PMP susţine că „zeci de autocare din Transnistria au trecut deja Nistrul şi voteaza masiv în secţiile deschise pe teritoriul R. Moldova special pentru cei din zona de conflict”.
 
„Ei ştiu de ce s-au mobilizat, rămâne de văzut dacă şi cetăţenii moldoveni, care întodeauna s-au mobilizat în ceasul al 12-lea ştiu pentru ce sa iasă masiv la vot! Acum ori niciodată!”, încheie Eugen Tomac.
 
USR îi îndeamnă pe cetăţenii moldoveni care locuiesc în România să meargă la vot: „Ia-ţi o zi liberă pentru Republica Moldova şi mergi la vot! Duminică, la Chişinău, se va decide viitorul cetăţenilor şi parcursul european al Republicii Moldova. Îi îndemnăm pe cetăţeni să facă tot posibilul pentru a merge să voteze în ţară pe 24 februarie. Cei care lucrează sau studiază în România trebuie să meargă acasă pentru a nu permite autorităţilor de la Chişinău să saboteze votul celor din afara graniţelor şi să încalce, încă o dată, dorinţa diasporei moldoveneşti”.
 
„Alegerile parlamentare sunt decisive pentru direcţia în care se va îndrepta ţara pentru următoarele generaţii: către o democraţie consolidată şi o economie funcţională, care poate deveni stat membru al Uniunii Europene, sau un stat captiv al intereselor oligarhice din Moscova”, subliniază USR.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, îi îndeamnă pe moldoveni să voteze, la alegerile de duminică, echipa pro-europeană, pro-democraţie, pro-românească şi pro-bunăstare formată de Andrei Năstase şi Maia Sandu.

Sunt alegeri parlamentare, organizate după un sistem electoral nou, impus de majoritatea parlamentară de traseişti care ascultă de ordinele oligarhului Plahotniuc. Bătălia este inegală, seamănă cu confruntarea dintre David şi Goliat. De o parte se află tandemul Dodon-Plahotniuc, care pe faţă se ceartă de ochii lumii dar în spate sunt pe blat. Tandemul controlează tot. Instituţii ale statului, justiţie, administraţie locală, afaceri, mass-media. De cealaltă parte se găseşte alianţa formată de Andrei Năstase şi Maia Sandu, care are ca unic aliat pe cetăţeanul care îşi înţelege adevăratul interes, acela de a fi respectat de stat, de a avea drepturile şi libertăţile garantate, de a putea spera la o viaţă mai bună”, a scris Ludovic Orban pe pagina sa de Facebook.

„Campania a fost cap-coadă o dezinformare permanenţă, puternic susţinută, marca SPUTNIK, împotrivă blocului ACUM, campanie orchestrată atât de media controlată de Plahotniuc cât şi de cea controlată de Dodon. Sondajele de opinie sunt toate manipulate. Nimeni nu ştie cu adevărat ce este în sufletul basarabenilor”, adaugă liderul PNL.
 
În opinia sa, chiar dacă situaţia pare fără speranţă, cetăţenii Republicii Moldova trebuie să ştie că soarta, viitorul lor stă doar în mâinile lor. „Şi că îşi vor hotărî destinul doar dacă participă la vot şi dacă se eliberează de minciunile care le-au fost servite de propagandă de dimineaţă până seara şi votează echipa pro-europeană, pro-democraţie, pro-românească şi pro-bunăstare formată de Andrei Năstase şi Maia Sandu”, susţine Orban.
 
Ludovic Orban aminteşte că nimeni nu a crezut că Andrei Năstase poate câştiga alegerile în Chişinău şi, cu toate astea, le-a câştigat. 
 
„Nimeni nu a sperat ca David să îl învingă pe Goliat. Şi totuşi a făcut-o. Puţini sunt cei care cred că democraţia şi valorile europene pot câştiga mâine. Dar, dacă oamenii vor face ce trebuie mâine, vor vota aşa cum le dictează bunul simţ, raţiunea şi propriul interes îşi vor face opţiunea câştigatoare. Votaţi cu curaj, fraţi basarabeni, şi veţi câştiga! De pe celălalt mal al Prutului mă rog ca Dumnezeu să vă dea gândul cel bun şi puterea de a izbândi!”, încheie liderul PNL.
 
Liderul PLUS, Dacian Cioloş, a transmis un mesaj înaintea alegerilor de duminică din Republica Moldova, spunând că ţara vecină nu trebuie să se îndepărteze de valorile şi de principiile europene, iar PLUS îşi afirmă susţinerea totală faţă de forţele democratice.
 
„Europa nu este completă fără Republica Moldova. Trebuie să o spunem apăsat şi să înţelegem că destinul european al fraţilor noştri de peste Prut este alături de România, împreună cu România. Republica Moldova nu trebuie să se îndepărteze de valorile şi de principiile europene, aşa cum, de altfel, nu trebuie să o facă nici România”, a scris Dacian Cioloş pe contul său de Facebook.
 
Cioloş precizează că, înaintea alegerilor de duminică, PLUS îşi afirmă susţinerea totală faţă de forţele democratice din Republica Moldova, care înţeleg pe deplin pericolul care pândeşte în discursul antieuropean.
 
„Avem încredere că fraţii noştri, cetăţeni ai Republicii Moldova, vor vota pentru o societate care priveşte cu speranţă spre un viitor european, spre o apropiere europeană de o Românie modernă şi democratică”, încheie fostul premier.

Aceste alegeri parlamentare au loc pe fondul unor îngrijorări cu privire la o corupţie endemică şi eroziunea democraţiei, scrie The Associated Press.

Pragul intrării în Legislativ este de şase la sută.

Peste trei milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne.

Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 7.00 (şi ora României) şi urmează să fie închise la ora locală 21.00. Primele rezultate oficiale sunt aşteptate luni.

Alianţa aflată la putere, condusă de Partidul Democrat din Moldova (PDM, prooccidental), şi-a pierdut susţinerea populaţiei din cauza corupţiei generalizate şi a scăderii nivelului de trai.

Sistemul de votare a fost modificat în ceea ce critici denunţă o stratagemă vizând să ajute principalele două partide - Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM, prorus) al preşedintelui Igor Dodon şi PDM - să-şi consolideze influenţa.

Preşedintele Igor Dodon a avertizat sâmbătă cu privire la eventuale provocări în secţiile de votare.

El a denunţat, într-un interviu acordat postului NTV-Moldova, decizia Guvernului de a-l rechema pe ambasadorul său la Moscova Andrei Neguţă drept o încercare de a facilita eventuale tentative de perturbare a votului în Rusia.

”Ei (Guvernul moldovean) au rechemat ambasadorul pentru a transforma votul în haos, pentru a obliga alegătorii să boicoteze procesul” electoral, a declarat Dodon.

Chişinăul a deschis două secţii de votare la Moscova şi două la Sankt Petersburg, al doilea cel mai mare oraş rusesc, potrivit Tass.

Dodon a acuzat personalul ambasadei că va încetini procesul votării în Rusia.

Pe de altă parte, premierul moldovean Pavel Filip, a avertizat într-un material publicat în Euroactiv, că ţara se poate confrunta cu o ”catastrofă” în cazul în care partidele proruse obţin o victorie în scrutinul de duminică şi a îndemnat la unitatea proeuropenilor, într-un context electoral ”crucial”, referindu-se la alegerile europene şi alegerile prezidenţiale din Ucraina.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.