Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Alegeri în Republica Moldova – Rezultate oficiale preliminare: PAS: 48,09 %, BECS 30,65 %, Partidul Şor 6,43%, Blocul electoral Renato Usatîi 4,30% / S-au centralizat peste 95% dintre procesele verbale
CITEȘTE ȘI Alegeri în Republica Moldova – Rezultate oficiale preliminare: PAS: 44,43%, BECS 32,43%, Partidul Şor 8,43%, Blocul electoral Renato Usatîi 3,94% / S-au centralizat 45,35% dintre procesele verbale
CITEȘTE ȘI Alegeri în Republica Moldova – Preşedinte PAS: Cetăţenii au ieşit la vot şi au votat, speranţa lor este ca, de mâine, să avem un viitor mai bun
Algeri în Republica Moldova – Igor Dodon: De mâine va începe o nouă etapă în Republica Moldova / Nu trebuie să admitem alte crize politice
CITEȘTE ȘI Algeri în Republica Moldova – Igor Dodon: De mâine va începe o nouă etapă în Republica Moldova / Nu trebuie să admitem alte crize politice

UPDATE: Potrivit datelor sondajului telefonic realizat de Comunitatea WatchDog.MD şi Institutul de Politici Publice, PAS, partidul fondat de Maia Sandu, a obţinut 55,1% dintre voturi, Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor - 24%, Partidul Şor 8,1%, iar Blocul electoral al lui Renato Usatîi 4,4%. 

Sondajul a fost realizat doar în Republica Moldova şi nu cuprinde date din diaspora sau din regiunea transnistreană. Datele au fost colectate între orele 12.00 şi 20.00, iar rezultatele finale vor fi prezentate la ora 22.00. 

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.472 persoane care au dorit să răspundă şi votaseră până la momentulîn care au fost sunaţi, din cele 2.762 contactate. Sondajul are o marjă de eroare de 2,6%. 

Potrivit realizatorilor, rata de refuz pentru a răzpunde a fost de peste 32%. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: Cetăţenii din Republica Moldova au ales, duminică, o nouă componenţă a Parlamentului, în cel de-al zecelea scrutin parlamentar de la declararea independenţei.

Pentru cele 101 locuri din Parlament au candidat aproximativ 1.800 de persoane. Peste 3,2 milioane de cetăţeni au fost aşteptaţi la urne, în 2.150 de secţii de votare, dintre care 12 în România.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, şi-a exercitat dreptul la vot în prima parte a zilei. Ea a declarat că alegerile parlamentare nu mai sunt despre puterea politicienilor, ci despre puterea oamenilor.

Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Doron, a afirmat, duminică, după ce şi-a exercitat dreptul de vot, că cetăţenii participă activ la acest scrutin pentru că au înţeles cât de mult contează voturile lor. „Vă îndemn să-i votăm pe cei care au grijă de Republica Moldova”, a transmis Dodon. În străinătate, sute de moldoveni au stat la cozi pentru a vota.

Pentru a fi considerate valabile, la alegeri trebuie să participe nu mai puţin de o treime din numărul total al alegătorilor, potrivit alegeri.md. Comisia Electorală Centrală a anunţat că sunt 3.282.837 de cetăţeni cu drept de vot.

Până la ora 21:00, când au fost închise secţiile de vot din Republica Moldova, s-au prezentat 48,1% dintre alegători, dintre care, mai mult de 54%, femei. Până la ora 21:00 şi-au exercitat dreptul la vot 1.462.809 cetăţeni. Potrivit Codului Electoral, secţiile de votare îşi pot prelungi activitatea în cazul atestării unui număr mare de alegători care nu şi-au exercitat dreptul la vot.

Au fost făcute mai multe contestaţi şi semnalate cazuri de pretinsă încălcare a legislaţiei electorale. În străinătate, sute de persoane au stat la cozi pentru a-şi exercita dreptul de vot.

Au fost deschise 2.150 de secţii de votare, dintre care 150 în afara ţării (12, în România) şi 41 pentru cetăţenii cu drept de vot din localităţile din stânga Nistrului.

Pentru cele 101 mandate de deputat s-au înscris circa 1.800 de candidaţi din 20 partide politice, 2 blocuri electorale şi un candidat independent.

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), fondat de preşedinta Maia Sandu, şi Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, condus de doi dintre predecesorii Maiei Sandu, Vladimir Voronin şi Igor Dodon, au fost favorite de sondajele de opinie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.