Mii de cetăţeni moldoveni au stat la cozi, duminică, la secţiile de votare din străinătate pentru a vota noul preşedinte, după ce în ultimele zile s-au organizat pe Facebook. S-au format cozi lungi în special la secţiile de votare din Moscova, Mestre, Milano, Parma, Londra, Frankfurt, Dublin, Paris şi Bucureşti, iar la unele dintre acestea s-au epuizat buletinele de vot înainte ca oamenii să poată vota.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 22.00: Votul continuă în 17 secţii din străinătate.

UPDATE 21.18: Procesul de votare la consulatul Moldovei din Bucureşti continuă până la utilizarea tuturor buletinelor disponibile

La ora 21, s-a dispus ca nicio persoană să nu se mai poată aşeza la coada formată în faţa consulatului. Pentru a preveni acest lucru, la capătul cozii s-au aşezat un membru din secţia de votare şi un jandarm.

În momentul anunţului, numărul de buletine de vot disponibile era estimat la 120, iar la coadă se aflau aproape 200 de persoane. Astfel vor putea să voteze cetăţenii moldoveni care erau deja puşi la coadă la ora 21, cu condiţia ca buletinele de vot să fie suficiente pentru toţi.

În secţiile de votare din străinătate au votat, până la ora 19.00, peste 121.000 de persoane. Astfel, în Italia au votat 43.000 de cetăţeni moldoveni, în România - 14.331, în Franţa - 9.243, iar în Rusia - 8.332.

Secţiile de vot pentru alegerile din Republica Moldova s-au închis la ora 21.00. 

CITEȘTE ȘI REPORTAJ: Moldovenii din Transilvania, în număr mare la vot: De vreo 10 ani alegem pro-Europa. E momentul în care asta chiar s-ar putea întâmpla

UPDATE 20.05: La consulatul Republicii Moldova din Bucureşti mai sunt aproximativ 480 de buletine de vot; la coadă sunt peste 500 de basarabeni

Procesul de votare în Bucureşti pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova continuă la consulat, unde mai sunt disponibile circa 480 de buletine de vot, în timp ce la coada făcută de moldovenii care vor să voteze sunt peste 500 de persoane.

Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti a anunţat, în urmă cu circa 25 de minute, că numărul de buletine de vot disponibil la consulat este de circa 480.

Între timp, coada la secţia de votare din consulat s-a mărit, depăşind 500 de persoane. Acest lucru a fost provocat de închiderea secţiei de votare de la ambasadă din cauza epuizării celor 3.000 de buletine de vot.

Cei care erau la coada de la ambasadă şi nu au apucat să voteze au venit la consulat fie cu maşini puse la dispoziţie de către ambasadă, fie cu maşinile personale ale celor de la coadă.

UPDATE 19.12: Buletinele de vot la Ambasada Moldovei s-au epuizat; ambasadorul redirecţionează alegătorii basarabeni către consulat

”În 2014 la alegerile parlamentare au participat 1.800, dacă nu greşesc, aici la secţia de la ambasadă. Deci, în dependenţă de aceasta s-a luat decizia de a ne acorda 3.000 buletine de vot”, a declarat ambasadorul Mihai Gribincea, întrebat fiind de numărul buletinelor alocate celor două secţii de votare din Bucureşti.

El a precziat că s-a discutat şi la Comisia Electorală Centrală şi la Ministerul de Externe din Republica Moldova, adăugând că  ”în ziua alegerilor nu se poate face nimic din păcate”.

Ambasadorul a menţionat că ar mai fi disponibile, din informaţiile pe care le are, buletine de vot la secţia de la consulat.

”Deci la consulat sunt sigur că mai sunt, cel puţin 800 mai trebuie să mai fie pentru că la ora 18 mai erau 1000 de buletine disponibile. Îi anunţăm de pe acum şi le propunem să ne mişcăm cu toţii spre secţia consulară. Noi am trimis la Chişinău solicitări pentru suplimentarea buletinelor de vot”, a declarat Gribincea, precizând că cele trei solicitări făcute anterior au fost respinse.

UPDATE 19.01: Maia Sandu cere demisia ministrului de Externe şi a preşedintei Comisiei Electorale, după ce buletinele de vot s-au terminat la unele secţii din diaspora, unde sute de oameni nu ar fi votat

Candidata proeuropeană a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, Maia Sandu, cere demisia ministrului Afacerilor Externe şi a preşedintei Comisiei Electorale Centrale şi anunţă că depune plângere penală împotriva acestora pentru obstrucţionarea dreptului de vot, după ce la secţii de votare din diaspora s-au terminat buletinele de vot în timp ce sute de oameni aşteaptă la cozi să voteze.

"La Londra, în secţia de vot Stratford (nr. 336), s-au terminat buletinele de vot, în timp ce sute de cetăţeni aşteaptă afară pentru a vota. Cer demisia ministrului Afacerilor Externe şi a preşedintei Comisiei Electorale Centrale, ca principali responsabili de acest dezastru. Totodată, depunem plîngere penală împotriva acestor doi demnitari pentru obstrucţionarea dreptului de vot al cetăţenilor Republicii Moldova garantat de Constituţie", a scris Maia Sandu pe Facebook.

Într-un alt mesaj postat anterior, Maia Sandu a făcut apel către cetăţenii moldoveni din străinătate să nu plece de la secţiile de votare, unde stau la cozi, deşi buletinele de vot sunt apoape epuizate.

"Oamenii din diaspora stau în rînduri enorme pentru a vota! Dragii noştri, În unele secţii de votare din afara ţării numărul buletinelor de vot e pe sfîrşite. Nu plecaţi. Iar pentru fiecare vot obstrucţionat în afara ţării, sunaţi acasă şi aduceţi două voturi aici, în ţară! Nu pot ei fura, cît putem noi vota!", a scris Maia Sandu.

Buletinele de vot s-au apuizat duminică seară şi la alte secţii din străinătate, precum cele din Dublin, Paris sau Bologna, unde sute de oameni nu ar fi apucat să voteze.

UPDATE 18:01:Comisia Electorală Centrală a anunţat epuizarea celor 3.000 de buletine de vot la o secţie din Londra

Comisia Electorală Centrală a anunţat epuizarea celor 3.000 de buletine de vot la Londra, la secţia de vot Stratford. Oamenii adunaţi în faţa secţiei au început să protesteze, însă aceştia sunt redirecţionaţi spre Ambasada Repubicii Moldova, care este situată în partea cealaltă a Londrei.

De asemenea, există riscul de epuizare a buletinelor de vot şi la alte secţii din străinătate. 

Până la ora 17.00, la secţiile de vot din străinătate votaseră 100.102 de moldoveni.

UPDATE 15.51: Circa 70.000 de alegători votaseră în străinătate până la ora 15.00

La secţia din Stratford, Marea Britanie, oamenii au urcat şi pe acoperişul de la primul etaj. Mulţi dintre ei sunt convinşi că aşteaptă fără rost, pentru că se vor termina buletinele de vot atunci când le va veni rândul să voteze, scrie deschide.md.

Zeci de moldoveni au stal la rând şi la Berlin pentru a putea vota.

În capitala Franţei, cozile sunt kilometrice, în timp ce la Lisabona, în Portugalia, rândul se întinde pe 50 de metri.

La Beijing, secţia de votate s-a închis. În total, s-au prezent la urne 27 de alegători, faţă de 19 la primul tur de scrutin, scrie Deschide.md.

Circa 70.000 de alegători votaseră în străinătate până la ora 15.00.

UPDATE 14.38: Peste 5% dintre voturile exprimate până la ora 14.00 au fost în diaspora 

Un număr de 58.042 de alegători au votat în secţiile din străinătate - adică 5,69% din voturile exprimate până la ora 14.00, deşi cozi lungi s-au format la toate secţiile din diasporă, în special la Milano, Mestre, Moscova, Londra, Bucureşti şi Frankurt.

O mobilizare generală a alegătorilor moldoveni are loc în diasporă, unde s-au format cozi lungi la cele mai multe secţii de votare, în special la Moscova, Mestre, Milano, Parma, Londra, Frankfurt, Dublin, Paris şi Bucureşti.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Moldovenii au călătorit sute de kilometri pentru a vota în al doilea tur al scrutinului prezidenţial şi s-au mobilizat pe pagina ”Adoptă un vot”, unde se oferă cazare gratuită în marile oraşe din Europa. De asemenea, moldovenii au postat poze cu cozile de la urne sub hashtag-ul #MAIAvemosansa.

Mulţi alegători din diasporă se îngrijorează că numărul limitat de buletine de vot trimise de autorităţile moldovene ar putea să fie consumate.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

De asemenea, prima secţie de votare din străinătate s-a închis la ora 14.00 la Tokyo. În metropola japoneză au votat 46 de cătăţeni moldoveni, faţă de cei 25 care au votat în primul tur al scrutinului prezidenţial.

UPDATE 13.19: Ambasadorul Moldovei la Bucureşti: Până acum, au votat peste 4.000 de persoane, mai multe decât în primul tur

Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea, a declarat că, până la ora 12.00, au votat peste 4.000 de cetăţeni moldoveni pe teritoriul României, la cele două secţii din Bucureşti exprimându-şi opţiunea de vot aproximativ 1.600 de oameni, mai mult ca în primul tur de scutin. Ambasadorul a făcut un apel ca moldovenii care vor să voteze în Capitală să meargă şi la secţia de votare de la consulat pentru că există temeri că se vor termina cele 3.000 de buletine de vot rezervate ambasadei.

CITEȘTE ȘI REPORTAJ: Basarabenii din Bucureşti au votat cu gândul la Unire: Dodon ne îngroapă acolo, singura şansă e Maia Sandu şi Unirea - FOTO

UPDATE: Alegătorii moldoveni stau la cozi lungi pentru a vota în secţiile de vot din străinătate, în special la Moscova şi Mestre

Peste 6.000 de buletine de vot au fost aduse de autorităţile electorale moldovene pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Moscova. Însă, cozi lungi s-au format de la primele ore ale dimineţii la secţiile de vot din metropola rusă, unde 1.000 de alegători moldoveni încearcă să-şi aleagă viitorul preşedinte.

Pe pagina de Facebook ”Adoptă un vot” zeci de moldoveni au adăugat poze şi materiale video cu cozile de la secţiile de vot din mai multe oraşe europene. 

Foto: Facebook
Foto: Facebook

În Londra, peste 569 de alegători moldoveni au votat până la ora locală 9.00 (11.00 ora României), prezenţa fiind mai ridicată decât în primul tur al scrutinului prezidenţial.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

De asemenea, cozile s-au majorat considerabil în localitatea italiană Mestre. Aici, peste 400 de persoane au votat până la ora locală 10.00 (11.00 ora României).

Foto: Facebook
Foto: Facebook

În Mestre, favorita alegătorilor moldoveni în primul tur prezidenţial a fost de departe prooccidentala Maia Sandu.

Sute de alegători moldoveni stau la coadă şi în Frankfurt. În localitatea germană au votat peste 500 de moldoveni până la ora localală 10.00 (11.00 ora României).

Zeci de cetăţeni moldoveni stau la coadă, duminică, şi în faţa Ambasadei Republicii Moldova de la Bucureşti.

Încă de la ora 10.00 a început să se formeze coadă la intrarea în Ambasada Republicii Moldova, unde cetăţenii moldoveni care locuiesc pe teritoriul României aşteaptă să-şi voteze favoritul pentru funcţia supremă în stat.

Majoritatea celor care aşteaptă să voteze sunt tineri, însă sunt şi persoane mai în vârstă sau familii cu copii. 

Moldovenii care locuiesc în România au la dispoziţie unsprezece secţii de vot amenajate în Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Galaţi, Constanţa, Braşov, Bacău, Suceava şi Craiova.

La Bucureşti sunt organizate două secţii de vot - la sediile Ambasadei Republicii Moldova şi Consulatului, în timp ce în restul oraşelor este amenajată câte o secţie. Astfel, la Iaşi moldovenii vor putea vota la sediul Consulatului; la Galaţi, la Universitatea ”Dunărea de Jos”; la Timişoara, la Colegiul Naţional de Artă ”Ion Vidu”; la Braşov, la Casa de Cultură a Studenţilor; la Cluj, la Casa de Cultura a Studenţilor; la Constanţa, la Cantina Studenţească din incinta Universităţii ”Ovidius”; la Bacău, la Universitatea ”Vasile Alecsandri”; la Suceava, la Universitatea ”Ştefan cel Mare”; la Craiova, la sediul universităţii.

Studenţii moldoveni care învaţă din România, dar şi basarabeni care locuiesc în alte state europene au creat pagini speciale pe Facebook prin care mobilizează cetăţenii moldoveni să meargă la vot în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Mai mulţi tineri moldoveni care locuiesc în Iaşi au deschis un grup pe Facebook - ”Basarabenii din Iaşi îşi aleg preşedintele”, pentru a mobiliza cetăţenii basarabeni să vină la vot, după ce în primul tur, la Iaşi, au votat doar 1.400 de persoane. 

Şi două tinere moldovence stabilite în Barcelona, Anastasia Condruc şi Cristina Ţaranovici, au deschis un grup pe Facebook pentru a-i încuraja pe basarabenii de peste hotare să meargă la vot. Grupul se numeşte ”Adoptă un vot” şi este format din persoane dispuse să le ofere cazare şi transport persoanelor care nu locuiesc în localităţile în care sunt organizate secţii de votare.

Pe pagina ”Adoptă un vot” postează mesaje sau sugestii privind votul pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova cetăţeni moldoveni din Italia, Irlanda, Cehia, Portugalia, Franţa sau SUA. De asemenea, au fost publicate anunţuri de cazare gratuită a celor care doresc să meargă în oraşele europene unde sunt amenajate secţii de vot.

Grupul a adunat până acum peste 54.000 de membri.

O sută de secţii de vot sunt amenajate în 33 de ţări în care locuiesc cetăţeni moldoveni.

Şi fostul preşedinte Traian Băsescu a votat duminică la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, după ce, alături de soţia sa, Maria, a depus, pe 3 noiembrie, jurământul ca cetăţean moldovean, evenimentul având loc la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti. El a precizat că a votat cu Maia Sandu, pentru parcursul european al Republicii Moldova.

În primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, candidatul socialist Igor Dodon a obţinut 47,98% din voturi, iar prooccidentala Maia Sandu a avut 38,71% din sufragii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.