Africa de Sud acuză joi Israelul de încălcarea Convenţiei ONU privind genocidul, la Cyurea Internţaională de Justiţie (CIJ), la Haga, subliniind că nici măcar atacul Hamas de la 7 octombrie nu ar putea justifica asemenea presupuse încălcări în Fâşia Gaza, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pretoria a sesizat de urgenţă Curtea cu sediul la Haga pentru ca aceasta să oblige Israelul ”să-şi suspende imediat operaţiunile militare” în Fâşia Gaza, o confruntare judiciară istorică, catalogată drept ”absurdă” şi ”atroce” de Israel.

”Niciun atac armat de pe teritoriul unui stat, oricât de gravă ar fi ea (...), nu poate justifica o încălcare a Convenţiei” genocidului, a denunţat ministrul sud-african al Justiţiei Ronald Lamola în faţa completului CIJ, cea mai înaltă jurisdicţie ONU.

”Răspunsul Israelului la atacul de la 7 octombrie a încălcat această linie şi a dat naştere unor încălcări ale Convenţiei”, a acuzat el în faţa celor 15 magistraţi ai CIJ prezenţi la audiere, tranmisă în direct în mod public printr-o legătură video.

Războiul dintre Israel şi Hamas a fost declanşat de către un atac fără precedent, la 7 octombrie, al mişcării islamiste palestiniene Hamas pe teritoriul israelian, soldat cu aproximativ 1.140 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date israeliene.

Ca represalii, Israelul a jurat să ”aneantizeze” Hamasul, aflat la putere în Fâşia Gaza, şi a lansat o ofensivă în acest teritoriu palestinian care s-a soldat cu cel puţin 23.357 de morţi, majoritatea copii, adolescenţi şi femei, potrivit unui bilanţ furnizat miercuri de către ministerul Sănătăţii al Hamas.

Potrivit Pretoriei, Israelul îşi încalcă angajamentele pe care şi le-a asumat în virtutea convenţiei ONU privind genocidul, semnată în 1948, în urma Holocaustului.

Campania de bombardamente a Israelului vizează ”distrugerea vieţii palestinienilor” şi îi împinge pe palestinieni ”pe marginea prăpastiei foametei”, denunţă avocata Africii de Sud, Adila Hassim.

”Genocidele nu sunt declarate niciodată în avans, însă această Curte beneficiază în ultimele 13 săptămâni de probe care arată în mod incontestabil un model de comportament şi de intenţie care justifică o acuzaţie plauzibilă de acte genocidare”, a declarat ea.

În calitate de cosemnatară a tratatului, Pretoria poate da în judecată Israelul la CIJ, care se pronunţă în diferende între state.

 

În plângerea de 84 de pagini pe care a depus-o, Africa de Sud recunoaşte ”greutatea desebită a responsabilităţii” acuzaţiilor sale de genocid împotriva Israelului şi condamnă ”fără echivoc” atacul Hamas de la 7 octombrie.

Însă acţiunile Israelului în Fâşia Gaza sunt menite ”să provoace distrugerea unei părţi substanţiale a grupului naţional, rasial şi etnic palestinian”, acuză ea.

Israelul urmează să se exprime în faţa judecătorilor CIJ vineri.

MANIFESTAŢII DE SUSŢINERE

Zeci de manifestanţi s-au adunat joi la Cape Town, iar alte adunări erau prevăzute în Africa de Sud în susţinerea plângerii cu privire la genocid a Pretoriei împotriva Israelului, în prima zi de audieri, la Haga, la CIJ.

Pe treptele Înaltei Curţi din Cape Town, manifestanţi propalestinieni agitau pancarte cu mesaje ca ”Opriţi genocidul” şi ”Boicotaţi apartheidul israelian”.

Unii manifestanţi au scandat ”Palestina liberă!”.

Alte manifestaţii sunt prevăzute la Cape Twon mai târziu, dar şi la Pretoria.

”Acest dosar este important pentru a pune capăt genocidului care se desfăşoară în prezent în Fâşia Gaza”, a subliniat la postul SABC ministrul sud-african al Justiţiei Ronald Lamola, la sosirea la Haga, unde susţine echipa de jurişti.

Partidul Congresul Naţional African (ANC), aflat la putere la Pretoria, susţine de mult timp cauza palestiniană, pe care o asociază luptei împotriva apartheidului.

Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela. un erou al luptei împotriva apartheidului, spunea că libertatea Africii de Sud este ”incompletă” fără libertatea palestinienilor.

”ATROCE ŞI ABSURD”

Israelul urmează să se exprime vineri la CIJ, însă preşedintele israelian a declarat deja că nu există ”nimic mai atroce şi absurd” decât acuzaţiile Pretoriei.

”Vom fi în faţa (completului) Curţii Internţaionale de Justiţiei şi ne vom prezenta cu mândrie cazul de legitimă apărare (...) în virtutea dreptului umanitar internaţional”, a declarat Isaac Herzog.

În opinia sa, armata israeliană ”face tot ceea ce poate, în circumstanţe extrem de complicate pe teren, să se asigure că nu vor exista consecinţe neprevăzute şi nici victime civile”.

Statele Unite îşi susţin aliatul israelian şi consideră că acuzaţiile formulate de Pretoria sunt ”fără fundament”.

”În realitate, cei care atacă în mod violent Israelul sunt cei care continuă să îndemne în mod deschis la aneantizarea Israelului şi la masacrarea evreilor”, a apreciat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Având în vedere că este vorba despre o procedură de urgenţă, CIJ ar putea să se pronunţe în câteva săptămâni.

Hotărârile Curţii sunt fără drept de apel şi au caracter constrângător juridic, însă CIJ nu are nicio putere prin care să le pună în aplicare.

În martie 2022, CIJ a ordonat Rusiei să ”suspende imediat” invazia Ucrainei, un ordin ignorat complet de către Moscova.

O hotărâre a CIJ împotriva Israelului ar creşte însă presiunile politice asupra regimului şi ar putea să fie folosită în vederea impunerii unor sancţiuni israelienilor.

O soluţionare completă a dosarului la CIJ poate dura ani de zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.