Administraţia Trump acuză Rusia de o operaţiune voită - în curs - de pătrundere în reţeaua energetică americană, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţi în domeniul securităţii americane au declarat că poliţia federală (FBI), Departamentul Securităţii Interne şi agenţii americane în domeniul informaţiilor au stabilit că servicii ruse informaţii şi alţii se află în spatele acestor atacuri în sectorul energetic.

Potrivit acestor oficiali, ruşii au ales în mod deliberat ţinte din industria energetică americană, au obţinut acces în sisteme informatice şi apoi au efectuat o ”recunoaştere în reţea” a sistemelor de control industrial care gestionează întreprinderi americane şi reţeaua electrică.

Guvernul american a ajutat afaceri în domeniul energetic să scoată afară din toate sistemele despre care se ştie că au fost penetrate, potrivit oficialilor citaţi.

Aceşti oficiali, care au oferit presei, sub acoperirea anonimatului, informaţii sensibile în domeniul securităţii naţionale, au lăsat deschisă posibilitatea descoperirii altor breşe şi au declarat că Guvernul federal alertează industria energetică cu privire la această ameninţare şi pregătirii.

Aceste acuzaţii şi sancţiunile anunţate separat sunt unele dintre cele mai puternice acţiune de până în prezent ale administraţiei Trump vizând să pedepsească Rusia din cauza unor atacuri cibernetice şi altor eforturi de a semăna discordie în democraţia ameriană.

Tot joi, Statele Unite s-au alăturat Marii Britanii, Franţei şi Germaniei şi au acuzat Moscova, într-un comunicat comun, de otrăvirea unui fost spion rus care trăia în Anglia.

Lista ruşilor sancţionaţi până în prezent include de-acum numele celor 13 persoane inculpate luna trecută în ancheta procurorului special Robert Mueller cu privire la amestecul rus.

Sancţiunile au la bază, pentru prima oară, noile puteri acordate de Congres anul trecut în vederea pedepsirii Rusiei din cauza amestecului în alegeri cu scopul de a-l ajuta pe republicanul Donald Trump să o înfrângă pe democrata Hillary Clinton.

”Aceste sancţiuni ţintite fac parte dintr-un efort mai larg împotriva unor atacuri nefaste în curs provenind din Rusia”, a declarat secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin.

Mnuchin a ameninţat că ceilalţi vor fi pedepsiţi în viitor, în baza noii legi a sancţionării, ”pentru ca oficialii guvernamentali ruşi şi oligarhii să dea socoteală pentru activităţile lor destabilizatoare”.

În total sunt vizaţi 19 ruşi. Sunt sancţionate, de asemenea, cinci companii ruse, inclusiv Internet Research Agency (IRA), acuză că a orchestrat o campanie online de dezinformare în masă cu scopul de a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale.

Departamentul Trezoreriei a anunţat aceste sancţiuni în toiul unor critici dure la adresa lui Trump şi administraţiei sale, acuzaţi că nu au folosit autoritatea cu care i-a dotat Congresul pentru a pedepsi Rusia din cauza amestecului în alegeri. Trump este sceptic cu privire la acuzaţii.

Sunt vizaţi oficiali care lucrează în cadrul serviciilor militare de informaţii ruse GRU. Sancţiunile impuse joi blochează activele pe care le-ar deţine în Statele Unite ruşii şi entităţile vizate şi interzic americanilor să facă afaceri cu ei.

Departamentul Trezoreriei acuză GRU şi armata rusă că s-au amestecat în alegerile americane din 2016 şi de faptul că sunt ”direct responsabile” de atacul NotPetya, care a afectat întreprinderi în întreaga Europă în iunie 2017.

”Administraţia înfruntă şi contracarează activităţi cibernetice ruse maligne, inclusiv încercarea lor de a se amesteca în alegerile din Statele Unite, atacuri cibernetice distructive şi pătrunderi vizând infrastructura critică”, a declarat Mnuchin.

Între persoanele vizate se află Evgheni Prigojin, cunoscut drept ”bucătarul-şef” al preşedintelui Vladimir Putin, care a condus Internet Research Agency (IRA), cu sediul la Sankt Petersburg, şi 12 angajaţi ai IRA. Ei au fost inculpaţi luna trecută în ancheta lui Mueller.

IRA a ”spart, alterat sau a provocat deturnări de informaţii cu scopul de a se amesteca sau submina procese electorale sau instituţii”, mai ales alegerile prezidenţiale din 2016, subliniază departamentul.

”IRA a creat şi gestionat un număr vast de profiluri online false care s-au prezentat ca fiind persoane americane legitime, cu scopul de include organizaţii de bază, grupuri de interes şi un partid politic de stat pe reţele de socializare”, se arată în comunicatul departamentului. ”Prin aceste activităţi, IRA a postat mii de anunţuri plătite (ads), care au ajuns la milioane de persoane online”.

Sancţiunile vizează de asemenea Serviciul federal rus de securitate (FSB) şi şase angajaţi ai acestuia, acuzaţi de atacuri cibernetice mai largi, inclusiv atacuri vizând jurnalişti ruşi, reprezentanţi ai opoziţiei ruse, politicieni străini şi oficiali americani - membri ai corpului diplomatic american, militari şi personal de la Casa Albă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.