Liderul Statului Islamic (SI) ABu Bakr al-Baghdadi ”este mort”, a anunţat duminică Donald Trump. Operaţiunea militară americană în care liderul Statului Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi s-a sinucis este mai importantă decât cea în care a fost ucis liderul Al-Qaida Osama ben Laden în 2011, în Paksitan, în timpul administraţiei democratului Barack Obama, apreciază Donald Trump, relatează The Associated Press. Trump a dezvăluit că a urmărit operaţiunea în care a fost ucis al-Baghdadi din Situation Room şi vrea ca înregistrare video să fie făcută publică. iderul grupării Statul Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi, ucis duminică într-o operaţiune americană în Siria, a trăit întotdeauna ascuns în umbră, inclusiv pe când, autoproclamat ”calif”, prezida destinele a şapte milioane de persoane în Siria şi Irak, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

CITEȘTE ȘI Trump dezvăluie că a urmărit operaţiunea în care a fost ucis al-Baghdadi din Situation Room şi vrea ca înregistrare video să fie făcută publică
CITEȘTE ȘI AP: Irakul a furnizat Statelor Unite informaţii despre locurile unde se afla al-Baghdadi
BIOGRAFIE: Viaţa şi moartea lui Bakr al-Baghdadi, un ”calif” autoproclamat
CITEȘTE ȘI BIOGRAFIE: Viaţa şi moartea lui Bakr al-Baghdadi, un ”calif” autoproclamat
CITEȘTE ȘI Moartea lui al-Baghdadi, mai importantă ca a lui ben Laden, consideră Trump

Liderul Statului Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi ”este mort” într-un raid în nord-vestul Siriei care l-a vizat, a anunţat duminică Donald Trump, relatează The Associated Press.

Al-Baghdadi s-a sinucis în timpul raidului american, detonându-şi o vestă încărcată cu explozivi, omorându-se pe el şi trei dintre copiii săi.

Forţele speciale americane au efectuat un ”îndrăzneţ raid nocturn” şi şi-au îndeplinit misiunea, a anunţat Trump în această intervenţie către naţiunea, la Casa Albă, în Sala Diplomatică (Diplomatic Room).

Niciun militar american nu a fost ucis, însă unii dintre susţinătorii lui al-Baghdadi au fost ucişi, îndeplinind astfel cel mai important obiectiv în domeniul securităţii naţionale al adminsitraţiei sale, a adăugat el.

Liderul SI a murit după ce a fugit într-un tunel din care nu exista ieşire, în care a detonat o vestă încărcată cu explozivi, omorând împreună cu el trei dintre copiii săi.

Trump a descris raidul american din Siria în care a fost ucis unul dintre cei mai căutaţi oameni din lume.

El a apreciat că al-Baghdadi şi-a petrecut ultimele momente din viaţă în frică şi că liderul SI s-a ”smiorcăit şi a plâns” şi a murit ca ”un laş, fugind şi plângând”.

Trump şi-a pregătit terenul acestui anunţ printr-un tweet, sâmbătă seara (ora locală), în care anunţa că ”ceva foarte important tocmai s-a întâmplat!”.

El a precizat că Statele Unite au primit o identificare imediată şi pozitivă a cadavrului şi a apreciat că lumea este, în prezent, un loc mult mai sigur.

Presa americană a dezvăluit că liderul SI Abu Bakr al-Baghdadi a fost ţinta unei operaţiuni militare nocturne a Statelor Unite, în nord-vestul Siriei, în cursul căreia acesta ar fi fost ucis.

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), comandouri americane au fost aduse cu elicopterul şi debarcate în noaptea de sâmbătă spre duminică în vederea unei ”operaţiuni vizând lideri de rang înalt SI”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.