Unul dintre principalii martori împotriva fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy în ancheta cu privire la o presupusă finanţare libiană a campaniei sale prezidenţiale din 2007 şi-a retras acuzaţiile, o întorsătură salutată de dreapta franceză, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ziad Takieddine - singurul martor în dosar - şi-a retras miercuri toate acuzaţiile, într-o înregistrare video difuzată de revista Paris Match şi postul BFMTV.

”O spun sus şi tare, acest judecător Tournaire a vrut să întoarcă asta în felul său şi să mă facă să spun lucruri care sunt întru totul contrare declaraţiilor pe care le-am făcut. Nu a existat o finanţare a campaniei prezidenţiale a lui Sarkozy”, a declarat el, de la Beirut, unde a fugit după ce a fost condamnat în iunie în dosarul Karachi.

Această răsturnare afectează întreaga maşină judiciară care-l anchetează pe fostul şef de stat începând din 2012.

”Ştim că nu s-a luat niciodată urma vreunei sume şi că nu s-a identificat vreun fond”, a declarat un avocat - parte în dosar - care a cerut protecţia anonimatului.

”Poţi inculpa pe cineva în baza unor suspiciuni, datr pentru a-l trimite în judecată ai nevoie de probe tangibile. Or n-a existat nici cea mai mică (probă) în acest dosar”, a adăugat el.

Nicolas Sarkozy a reacţionat imediat, felicitându-se pe Twitter cu privire la faptul că ”adevărul a ieşit din nou la iveală”.

”Principalul acuzator îşi recunoaşte minciunile. El nu mi-a dat niciodată bani, n-a existat niciodată o finanţare ilegală a campaniei mele din 2007”, a subliniat el, solicitându-i avocatului său Thierry Herzog să ceară să devină ”martor asistat” şi să ”angajeze o procedură cu privire la denunţare calomnioasă împotriva lui Ziad Takieddine”.

Ancheta deschisă în 2012 în urma unor dezvăluiri ale site-ului de ştiri Mediapart i-a afectat viaţa şi cariera lui Sarkozy.

Nicolas Sarkozy a fost audiat ultima oară la 6 octombrie în acest dosar, care durează de opt ani.

În urma acestei audieri, judecători de instrucţie l-au plasat sub control judiciar şi l-au inculpat de ”asociere de răufăcători” - o a patra inculpare, după cele din martie 2018 cu privire la ”corupţie pasivă”, ”trăinuire de deturnare de fonduri publice” şi ”finanţare ilegală a campaniei”.

În total, nouă inculpări au avut loc în acest dosar-fluviu.

Dreapta franceză s-a extaziat joi, după ce Ziad Takieddine şi-a retras acuzaţiile împoriva lui Nicolas Sarkozy, iar reprezentanţi ai Partidului Les Républicains (LR) îndeamnă justiţia să stabilească ”responsabilităţile” în ceea ce denunţă drept o ”maşinaţiune” împotriva fostului preşedinte.

Pe şicherul stâng, secretarul naţional al Partidului Comunist Francez (PCF) Fabien Roussel a apreciat, la postul Europe 1, că ”va trebui să aflăm ce a primit” Ziad Takieddine de când dădea asigurări că i-a dat bani lui Sarkozy şi până când spune contrariul.

În noiembrie 2016, când Nicolas Sarkozy candida la învestirea dreptei în alegerile prezidenţiale, Ziad Takieddine, un intermediar sulfuros, a declarat că a transportat cu valize - din noiembrie 2006 şi până la începutul lui 2007 - ”un total de cinci milioane de euro”, în trei călătorii de la Tripoli la Paris. El şi-a retras miercuri aceste acuzaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.