Unul dintre presupuşii autori ai atacului armat de duminică, de la o moschee din Quebec, soldat cu şase morţi, a sunat la poliţie pentru a se preda, a declarat inspectorul Poliţiei din Quebec, Denis Turcotte, citat de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tânărul, în vârstă de aproximativ 30 de ani, a sunat la numărul de urgenţă duminică, în jurul orei locale 20.10, adică la 15 minute de la semnalarea atacului armat, a precizat oficialul.

Primul suspect fusese deja arestat când a avut loc apelul.

Între timp, forţele de ordine caută un motiv pentru atac, în timp ce în ţară urmează să aibă loc mai multe marşuri în memoria victimelor, scrie Reuters.

Autorităţile nu au oferit detalii despre cei doi autori ai atacului care vizat musulmani, pe care premierul Justin Trudeau l-a descris drept „terorist”.

Presa a scris că victimele sunt toate bărbaţi şi că suspecţii reţinuţi erau studenţii Universităţii Laval, dar informaţiile nu au fost confirmate oficial.

Dintre victime, cinci persoane au fost rănite grav şi se aflau încă luni la terapie intensivă. Viaţa a trei dintre ei este în pericol, a declarat o purtătoare de cuvânt a Spitalului Universitar din Quebec.

Alte 12 persoane au fost internate cu răni minore şi externate între timp.

Un bărbat care deţine o măcelărie halal din apropiare de moschee, tată a patru copii, se numără printre cei ucişi, au declarat martori la incident.

De asemenea, paznicul moscheei şi un student de 21 de ani, Ahmed Youness, au fost omorâţi.

Ali Assafiri, un student al Universităţii Laval, a povestit că a întârziat la rugăciunile de seară de la moscheea aflată în apropiere de universitate. Când a ajuns, moscheea era deja înconjurată de poliţie.

„Toată lumea era în şoc”, a povestit el. „Era haos”, a adăugat tânărul.

Universitatea Laval este cea mai veche universitate cu predare în limba franceză din America de Nord şi are 42.500 de studenţi.

Pe reţelele de socializare s-au format numeroase grupuri care şi-au exprimat susţinerea faţă de credincioşii care frecventează moscheea denumită anterior Centrul Cultural Islamic din Quebec.

De asemenea, mai multe marşuri de solidaritate unrmează să aibă loc la Montreal şi Quebec City, în cursul serii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.