Unul dintre membrii celulei teroriste de răpitori ai grupării Statul Islamic (SI) denumită ”Beatles”, Alexanda Kotey, a pledat vinovat de complicitate în răpiri şi ucideri ale unor ostatici occidentali, între care şi patru americani, la un tribunal federal din Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alexanda Kotey, un fost cetăţean britanic în vârstă de 37 de ani, pleda până acum nevinovat, la un tribunal din Alexandria, în apropiere de Washington, alături de El Shafee el-Sheikh, în vârstă de 33 ans, altul dintre cei patru membri ai celulei de răpitori SI.

Ei sunt acuzaţi de faptul că sunt implicaţi în asasinarea jurnaliştilor americani James Foley şi Steven Sotloff, decapitaţi în 2014, şi a lucrătorilor umanitari Peter Kassig şi Kayla Mueller.

Alexanda Kotey i-a răspuns ”da” judecătorului TS Ellis, care l-a întrebat joi ”pledaţi vinovat în mod liber şi de bunăvoie, pentru că sunteţi vinovat de aceste acuzaţii?”.

Prin recunoaşterea vinei, el a renunţat la dreptul la un proces şi riscă mai multe pedepse cu închisoarea pe viaţă - fără dreptul eliberării anticipate.

El a încheiat un acord cu Guvernul american în vederea furnizării tuturor informaţiilor pe care le deţine despre faptele sale în Siria.

Acuzatul, născut la Londra, s-a exprimat în engleză.

Familiile celor patru victime americane erau prezente în sala de judecată.

Reprezentantul acuzării, Dennis Fitzpatrick, a anunţat că acestea sunt de acord cu această schimbare a strategiei apărării.

Alexanda Kotey şi El Shafee el-Sheikh au fost extrădaţi în Statele Unite din Irak în octombrie 2020, pentru a fi judecaţi de justiţia americană.

Ei au fost prinşi în ianuarie 2018 de către forţe siriene kurde şi au fost predaţi apoi armatei americane în Irak.

Londra, care nu voia să-i judece pe teritoriul său, le-a retras cetăţenia britanică.

Extrădarea lor în Statele Unite a avut loc abia după ce autorităţile americane au dat asigurări Londrei că nu vor cere pedeapsa cu moartea în acest dosar.

Alexanda Kotey şi El Shafee el-Sheikh fac parte din celula denumită ”Beatles” de către ostatici, din cauza accentului lor britanic.

Cei doi bărbaţi au crescut în Regatul Unit, unde s-au radicaizat înainte de a intra în SI, în Siria, în 2012.

E sunt acuzaţi de răpirea unor ostatici americani, europeni, japonezi şi sirieni în perioada 2012-2015 şi de faptul că şi-au torturat şi ucis victimele - mai ales prin decapitare.

Înregistrări video ale acestor asasinate, difuzate de către SI în scopuri de propagandă, au şocat întreaga lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.