Unsprezece francezi - presupuşi jihadişti - deţinuţi în Turcia au fost trimişi luni către Franţa, a anunţat Ministerul turc de Interne, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Expulzarea combatanţilor terorişti străini continuă. În acest cadru, 11 cetăţăeni francezi au fost trimişi înapoi” în Franţa, a anunţat într-un comunicat ministerul.

O sursă de la minister a precizat că aceste expulzări au avut loc luni dimineaţa.

Decizia expulzării acestor cetăţeni francezi, suspectaţi că fac parte din gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), a fost anunţată de către un purtător de cuvânt al Ministerului turc de Interne la 11 noiembrie, când Ankara a început să trimită către ţările lor de origine presupuşi jihadişti străini deţinuţi în Turcia.

O sursă apropiată dosarului, de la Paris, anunţa atunci că aceşti francezi care erau pe cale să fie expulzaţi din Turcia sunt ”majoritatea femei”.

Unele dintre aceste persoane se aflau în închisoare ”de mult timp”, iar altele au sosit ”mai recent”, preciza această sursă.

Ele urmează să fie arestate toate şi prezentate în faţa unui judecător, la sosirea lor în Franţa, în cadrul ”Protocolului Cazeneuve”.

Semnat în 2014, acest acord de cooperare în domeniul poliţiei între Paris şi Ankara permite ca jihadişti care se întorc din Siria, prin Turcia, să fie interceptaţi imediat la întoarcerea lor.

Turcia - suspectată mult timp că a lăsat jihadişti să traverseze frontiera turcă pentru a intra în Siria, după izbucnirea războiului care devastează ţara din 2011 şi însângerată de oserie de atentate comise de SI - s-a alăturat în 2015 coaliţiei antijihadiste conduse de Statele Unite.

Însă Ankara a fost acuzată în ultima perioadă de slăbirea luptei împotriva unor elemente dispersate din cadrul SI prin lansarea, la 9 octombrie, a unei ofensive împotriva miliţiei kurde siriene Unităţile Protecţeii Poporului (YPG), vârful de lance al luptei împotriva organizaţiei jihadiste.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.