Cei 27 urmează să anunţe la summitul european de joi şi vineri plasarea Turciei sub supraveghere - până în iunie -, pentru a-şi marca astfel dezaprobarea faţă de o deteriorare a drepturolor şi libertăţilor în această ţară, în pofida unor promisiuni ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Europenii vor să-şi normalizeze relaţiile cu Turcia, după un an de tensiuni, însă optează pentru un demers ”treptat, condiţionat şi reversibil”, anunţă preşedintele Consiliului European Charles Michel în scrisoarea prin care-i invtă la summit pe şefii de stat şi de guverne din UE.

Din cauza unui nou val de contaminări cu noul coronavirus, reuniunea de joi şi vineri are loc prin videoconferinţă, o formulă care nu permite dezbateri.

Discuţii cu privire la Rusia au fost anulate, din acest motiv, şi transformată în ”punct de informare”.

Charles Michel urmează să-şi prezinte ultima discuţie cu Vladimir Putin, care a denunţat o poziţie ”conflictuală” a UE faţă de Moscova.

Decizii cu privire la Turcia au fost amânate în iunie, potrivit unui diplomat european.

A doua zi a summitului, vineri, va fi scurtă, precizează el.

Participarea preşedintelui american Joe Biden la summitul UE ar urma să permită lansarea unui mesaj comun ferm adresat preşedintelui turc Tayyip  Recep Erdogan.

”Nu este un secret pentru nimeni că avem diferende cu Turcia”, declara secretarul de Stat Antony Blinken în cadrul unor reuniuni la NATO.

Însă americanii, la fel ca europenii nu vor să-şi taie legăturile cu Ankara.

”Turcia este un aliat vechi şi apreciat, pe care avem un mare interes să-l păstrăm în NATO”, a spus Blinken.

Premierul italian Mario Draghi rezumă poziţia europeană insistând asupra ”importanţei de a evita iniţiative care creează disensiuni şi necesitatea respectării drepturilor omului”.

Decizia lui Erdogan de a scoate Turcia din Convenţia de la Istanbul împotriva violenţelor sexiste, la o zi după o convorbire cu Charles Michel şi preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, a fost percepută drept o lovitură.

Erdogan a lansat, de asemenea, câteva zile mai târziu, o procedură în vederea interzicerii Partidului HDP (prokurd, opoziţie) şi l-a destituit pe guvernatorul Băncii centrale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.