Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă, Federica Mogherini, îşi exprimă, într-o declaraţie, solidaritatea faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, la cinci ani de la anexarea „ilegală” a Crimeei de către Rusia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Uniunea Europeană condamnă anexarea care încalcă dreptul internaţional şi reprezintă o ameninţare la adresa securităţii internaţionale. Mogherini precizează că blocul european va continua să implementeze politica sa de nerecunoaştere, „inclusiv prin măsuri restrictive”.
 
„Încălcările dreptului internaţional ale Rusiei au adus la o creştere periculoasă a tensiunilor în Strâmtoarea Kerci şi Marea Azov”, se arată în comunicat.
 
Uniunea Europeană face din nou apel la Rusia să elibereze marinarii ucraineni capturaţi în Marea Azov pe 25 noiembrie 2018 iar până la eliberare, drepturile lor la avocaţi şi la acces la autorităţile consulare ar trebui respectate.
 
În plus, UE condamnă construirea Podului Kerci fără acordul Ucrainei, aceasta fiind o nouă încălcare a suveranităţii Kievului.
 
Mogherini consideră că impunerea cetăţeniei ruse şi a serviciului militar în armata rusă pentru locuitorii din Crimeea reprezintă o încălcare a dreptului internaţional.
 
Blocul european face referire în comunicat şi la situaţia drepturilor omului în peninsulă, care s-ar fi deteriorat „semnificativ” de la anexare. 
 
„Rezidenţii au parte de restricţii sistematice ale unor libertăţi fundamentale precum libertatea de exprimare, a religiei, a asocierii şi la adunări publice paşnice. În concordanţă cu rezoluţia ONU 73/263 din 22 decembrie 2018, este crucial ca mecanismele regionale şi internaţionale de monitorizare a drepturilor omului precum şi organizaţiile de acest tip să aibă acces în Crimeea şi Sevastopol”, se arată în comunicat.
 
Uniunea Europeană condamnă şi încălcarea drepturilor tătarilor din Crimeea prin interzicerea instituţiilor lor de presă, a organului de autoguvernare precum şi de persecutarea liderilor tătari. UE se aşteaptă ca Rusia să anuleze aceste decizii.
 
UE cere şi eliberarea tuturor celor care au fost reţinuţi şi condamnaţi ilegal în peninsulă, precizând că jurnaliştii, activiştii pentru drepturile omului şi avocaţii apărării ar trebui să îşi poată face meseria liberi, fără intimidări.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.