Uniunea Europeană (UE) încearcă ”să dea afară” Rusia din Asia Centrală, dar acest lucru ”nu va merge”, acuză ministrul rus de Externe Serghei Lavrov într-un interviu, în urma unui turneu al preşedintelui francez Emmanuel Macron în regiune la începutul lui noiembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Uniunea Europeană nu-şi ascunde intenţia de a ne restrânge în toate felurile posibil, de a ne da afară din Asia Centrală şi Caucazul de Sud”, acuză şeful diplomaţiei ruse într-un interviu difuzat duminică de televiziunea rusă de stat, din care jurnalistul care l-a intervievat, Pavel Zarubin, a publicat fragmente pe reţele de socializare.

”Asta nu va merge”, avertizează Serghei Lavrov, care dă asigurări că Rusia ”nu va dispărea”.

El îi răspunde astfel lui Emmanuel Macron - care a lăudat refuzul oricărei ”vasalizări” al Kazahstanului faţă de Rusia - că aceste declaraţii sunt ”destul de nesăbuite în limbajul diplomatic”.

Preşedintele francez a efectuat la începutul lui noiembrie un turneu în Kzahstan şi Uzbekistan, două foste republici sovietice din Asia centrală, o regiune în care Franţa vrea să-şi consolideze prezenţa.

Asia Centrală, mult timp curtea din spate a Rusiei, este aprig curtată de marile puteri, în contextul în care Rusia este acaparată în Războiul din Ucraina.

Preşedintele rus Vladimir Putin a efectuat săptămâna trecută o vizită în Kazahstan, o ţată pe care a catalogat-o drept ”cel mai apropiat aliat”.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, avertizează că Occidentul îşi dezvoltă legăturile cu anumite ţări pentru a contracara influenţa Moscovei.

Ţările din Occident ”au tendinţa de a nu-şi face prieteni pentru binele acestora. Ele încearcă să-şi facă prieteni îndepărtând Rusia din anumite regiuni”, declară el, răspunzând întrebărilor lui Pavel Zarubin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.