Uniunea Europeană a impus noi sancţiuni grupului paramilitar rus Wagner, pe care-l acuză de ”încălcări ale drepturilor omului” în Republica Centrafricană (RC), Sudan şi Mali, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numele unui număr de 11 persoane - nouă în Africa şi două în Ucraina - şi şapte entităţi cu legături cu Wagner au fost adăugate pe lista UE cu blocări de active şi interzicerea vizei.

La sfârşitul lui 2021, grupul Wagner, care luptă activ alături de armata rusă în Ucraina, a fost sancţionat de UE cu privire la ”acţiuni de destabilizare” desfăşurate în Ucraina şi în mai multe ţări din Africa. Şi aceste sancţiuni constau în interzicerea emiterii de vize unor persoane şi blocarea unor active în UE.

Aceste noi sancţiuni de sâmbătă au fost decise ”având în vedere dimensiunea internaţională şi gravitatea activităţilor grupului, dar şi impactul său destabilizator asupra ţărilor în care este activ”, precizeză într-un comunicat Consiliul European.

”Activităţile grupului Wagner sunt o ameninţare la adresa populaţiilor ţărilor în care operează şi la adresa UE”, a denunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Consiliul European precizează că opt membri ai grupului Wagner şi şapte entităţi vizate de aceste noi sancţiuni ţin de regimul mondial al sancţiunilor în domeniul drepturilor omului al UE, cu privire la activităţi ale grupului în Republica Centrafricană şi Sudan.

Un al nouălea membru al Wagner este vizat de un regim de sancţiuni UE care se aplică în mod specific Mali.

Este vorba despre şeful forţelor Wagner în Mali, unde combatanţi ai grupului ”au fost implicaţi în acte de violenţă şi multiple încălcări ale drepturilor omului, inclusiv execuţii extrajudiciare”.

Mai multe persoane sancţionate de UE în Republkica Centrafricană sunt membri de prim-plan ai grupului Wagner, inclusiv ”consilierul de securitate” al preşedintelui Faustin Archange Touadera şi purtătorul de cuvânt al grupului în această ţară.

Wagner s-a implantat în Republica Centrafricană la invitaţia preşedintelui ţării, cu scopul de a reprima rebeliunea.

Societăţi aurifere şi de diamante cu legături cu Wagner în Republica Centrafricană şi Sudan sunt vizate de sancţiuni UE.

Un post de radio centrafrican, Lengo Sengo, este vizat de o procedură ”din cauză că a desfăşurat operaţiuni de influenţare online, în numele Rusiei şi grupului Wagner, cu scopul de a manipula opinia publică”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.