Comisia Europeană (CE) constată ”o creştere a sosirilor” de migranţi la frontiera Finlandei cu Rusia şi denunţă o ”instrumentalizare ruşinoasă” a acestora de către Moscova, după ce Finlanda şi-a închis frontiera cu Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Finlanda a anunţat joi închiderea unei părţi a forntierei sale cu Rusia şi a acuzat Moscova de faptul că încearcă să o destabilizeze lăsând migranţi să treacă frontiera.

”Comisia notează o creştere a sosirilor de solicitanţi de azil fără documente din Rusia către Finlanda”, a anunţat un purtător de cuvânt într-o conferinţă de presă zilnică, Christian Wigand.

Preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a discutat joi cu premierul finlandez Petteri Orpo.

”Instrumentalizarea migranţilor de către Rusia este ruşinoasă. Susţin deplin măsurile Finlandei.Şi le mulţumesc grănicelor finlandezi pentru că ne protejează frontierele eurpene”, a anunţat ea pe X în urma acestei convorbiri telefinice.

Finlanda, care are o frontieră de 1.340 de kilometri lungime cu Rusia, a constatat de la sfârşitul lui august un aflux de migranţi fără viză originari din Orientul Mijlociu şi Africa - mai ales din Irak, Somalia şi Yemen, potrivit grănicerilor.

Guvernul finlandez supectează Moscova de faptul că încearcă să destabilizeze această ţară nordică - care a aderat în aprilie la NATO.

În august, Polonia a acuzat atât Belarusul, aliatul Moscovei, dar şi Rusia, de orchestrarea unui val de migraţii cu scopul de a destabiliza frontiera poloneză.

În 2021, Minskul a fost acuzat de organizarea de pe teritoriul belarus a unui aflux de migranţi originari din Orientul Mijlociu la frontierele UE.

Mii de exilaţi au traversat atunci sau au încercat să traverseze frontiera în Letonia, Lituania şi Polonia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.