Întreprinderea Le Bras Frères, care monta eşafodajul în jurul turlei Notre-Dame, a recunoscut şi a ”regretat”, miercuri, faptul că unii dintre angajaţii ei au ”încălcat” interdicţia de fuma pe şantier, însă a ”exclus” orice legătură cu incendiul catedralei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Efectiv, există colegi care, din când în când, au încălcat această interdicţie şi regretăm acest lucru”, a declarat un purtător de cuvânt al întreprinderii, Marc Eskenazi, care a dat asigurări că ”în niciun caz un chiştoc de ţigară nestins s-ar putea afla la originea incendiului de la Notre-Dame de Paris”.

Aceşti ”colegi au recunoscut în faţa poliţiştilor că au fumat”, a precizat el.

Purtătorul de cuvânt al Le Bras Frères a reacţionat astfel în urma unui articol publicat în ediţia de miercuri de Le Canard enchaîné, care dezvăluie că anchetatori au găsit şapte chiştoace la faţa locului.

”Exista efectiv o interdicţie de a fuma pe eşafodaj”, a continuat Marc Eskenazi. Însă, dacă ”această interdicţie era mai mult sau mai puţin respectată”, este totuşi ”un pic complicat să se coboare pentru că asta ia timp”, a explicat el.

Cu toate acestea, este ”în afara discuţiei” ca această neglijenţă să se afle la originea incendiului, a insistat el, subliniind că ”dacă cineva a încercat să aprindă un foc în şemineu, punând un chiştoc pe o grindă de stejar, nu se va întâmpla cine ştie ce”.

”Oricum este exclus”, a subliniat el.

Evocând pista unui incendiu provocat de motoare electrice ale ascensoarelor eşafodajului, Marc Eskenazi a subliniat că aceste motoare ”nu ridicau vreo problemă”.

”Oricum, ele sunt departe de turlă şi s-a stabilit că incendiul a pornit înăuntrul edificiului”, a argumentat el.

”În niciun caz ei nu pot fi vinovaţi de incendiu”, a continuat purtătorul de cuvânt.

Tot potrivit lui Marc Eskenazi, Direcţia regională a afacerilor culturale (DRAC) din Île-de-France a "mandatat Le Bras Frères cu lucrările de consolidare şi securizare ale catedralei”.

”Cele trei frontoane ale catedralei sunt pe cale să fie consolidate şi susţinute pentru a consolida structura edificiului”, iar ”o prelată este folosită”, a detaliat el.

În paralel, ”urmează să se întreprindă lucrări în vederea scoaterii vitraliilor catedralei, iar un eşavodaj urmează să fie ridicat în jurul eşafodajului care a fost afectat de foc, pentru a-l consolida, iar într-o a doua fază pentru a-l demonta”, a mai anunţat el.

Într-un e-mail datat la 18 aprilie, la trei zile după incendiu, consultat de AFP, DRAC Île-de-France a mulţumit ”foarte sincer” Le Bras Frères pentru ”deplinul angajament” al întreprinderii în ”operaţiunile de securizare, consolidare de urgenţă şi salvare a edificiului”, comandându-i aceste prestaţii.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.