Unicul centru de deradicalizare din Franţa, controversat încă de la deschiderea lui cu titlu experimental în 2016, va fi închis, la Pontourny, în Indre-et-Loire, a anunţat vineri ministrul de Interne Gérard Collomb, evocând alte piste în studiu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Experienţa nu s-a dovedit concludentă”, declară ministrul, citat într-un comunicat.

”Experimentarea unui centru de primire deschis, care să funcţioneze pe bază de voluntariat, şi-a arătat limitele. Guvernul a decis, astfel, să pună capăt unei experimentări la Pontourny, în comuna Beaumont-en-Veron”.

Cu o capacitate de 25 de locuri, în centru nu mai venea nimeni din februarie. El a găzduit în total doar nouă persoane, iar niciuna dintre ele nu a urmat programul până la capăt, subliniază Ministerul de Interne.

În septemrbie 2016, Guvernul a decis să deschidă acest centru cu titlu experimental, cu obiectivul de a ”pregăti, propune şi răspândi o ofertă şi un program pedagogic utilizat în reinserţia tinerilor radicalizaţi, pe cale de marginalizare”.

Potrivit lui Gérard Collomb, această închidere nu înseamnă însă ”abandonarea unei politici de preluare în grijă a publicului pe cale de radicalizare, în structuri adaptate”.

”Guvernul va studia posibilitatea de a deschide structuri de talie mică”, în care să dezvolte soluţii alternative încarcerării, adaugă el fără să ofere detalii.

Secretara generală a Comitetului interministerial pentru prevenirea delincvenţei şi radicalizării (CIPDR) Muriel Domenach a fost însărcinată să prezinte propuneri, în legătură cu ministerele Internelor şi Justiţiei.

”Închiderea acestui centru nu trebuie să oculteze realitatea luării în grijă, în Franţa, care progresează”, a declarat pentru AFP Muriel Domenach.

Aproximativ ”2.600 de tineri şi 800 de familii sunt luate în grijă, în prezent, printr-un dispozitiv de prevenţie prezent pe întregul teritoriu, de către educatori de stradă, case pentru adolescenţi, psihologi”, a amintit ea.

Asociaţia riveranilor "Radicalement digne de Pontourny", care s-a opus ferm deschiderii centrului, şi-a exprimat satisfacţia faţă de închiderea acestuia, precizând că ”pe viitor vorbim despre instalaţia tinerilor migranţi izolaţi minori”.

Un raport al Senatului publicat la 12 iulie critica dur politica de deradicalizare din Franţa şi cerea închiderea centrului de la Pontourny.

În ianuarie, inculparea şi încarcerarea unei persoane din centru, membră a unei filiere jihadiste şi care a încercat să plece în zona irakiano-siriană înainte să fie admisă la Pontourny, a provocat un val de indignare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.