Ungaria şi-a încălcat obligaţiile europene în domeniul procedurilor de azil şi de expulzare a unor cetăţeni ai unor ţări terţe aflaţi în sejur în neregulă pe teritoriul ungar, a apreciat joi avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) Priit Pikamäe, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Potrivit avocatului general, Ungaria şi-a încălcat obligaţiile din dreptul Uniunii Europene printr-o parte substanţială a legislaţiei sale în domeniul procedurilor de azil şi de trimitere înapoi a unor cetăţeni ai unor ţări terţe aflaţi în sejururi în neregulă”, a anunţat pe Twitter CJUE.

Comisia Europeană (CE) a sesizat justiţia europeană, subliniind că Budapesta a arestat în mod ilegal solicitanţi de azil în zone de tranzit şi a expluzat în mod ilegal cetăţeni străini prezenţi pe teritoriul ungar.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

În acest aviz - cu caracter neconstrângător - de joi, Priit Pikamäe îndeamnă CJUE să confirme avizul CE şi să stabilească faptul că legislaţia ungară în domeniu este contrară dreptului european.

Judecătorii CJUE dau curs, de obicei, avizului avocatului general şi îşi prezintă hotărârile, în general, în termen de două-patru luni.

Aceasta nu este prima oară când CJUE, cu sediul la Luxemburg, este chemată să se pronunţe asupra politicii premierului suveranist ungar Viktor Orban.

La 18 iunie, CJUE a stabilit că restricţiile impuse de Ungaria finanţării ONG-urilor sunt ”discriminatorii” şi nejustificate”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.