Ungaria a anunţat că se opune desemnării premierului olandez Mark Rutte la succesiunea lui Jens Stoltenberg la conducerea NATO, un post crucial în plin Război în Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu putem susţine absolut deloc numirea unui secretar general care a vrut, în trecut, să îngenuncheze Ungaria”, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, la Budapesta, ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto.

”Ar fi suprinzător din partea noastră”, a apreciat el.

Mark Rutte a criticat cu regularitate, în ultimii ani, atingeri la adresa statului de drept ale premierului suveranist Viktor Orban.

În 2021, furios împotriva unei legi ungare considerate homofobe, el aprecia că această ţară din Europa Centrală ”nu mai are nimic de făcut în Uniunea Europeană”, iar dacă valorile UE nu-i convin, Orban n-are decât să activeze Articolul 50 al Tratatului UE ”care a fost creat pentru asta” şi să părăsească UE.

Numele premierului olandez demisionar, care expediază afaceri curente, circulă de multe luni cu insistenţă.

O hotărâre se ia prin consens în desemnarea secretarului general al NATO.

Mark Rutte, în vârstă de 57 de ani, dispune de susţinerea publică a primei puteri diplomatice şi militare în NATO, Statele Unite, dar şi a Germaniei şi Regatului Unit.

Un premier liberal din 2010, el şi-a anunţat intenţia de a părăsi scena politică olandeză, însă rămâne în post până la formarea unui nou Guvern olandez.

Negocieri în vederea formării unui guvern bat pasul pe loc de la alegerile din noiembrie, în care a obţinut o victorie liderul extremei drepte Geert Wilders.

Viktor Orban, a cărui lingevitate o egalează pe cea lui Mark Rutte, a salutat atunci ”vântul schimbării”.

Ungaria, singurul stat membru UE care menţine relaţii bilaterale strânse cu Rusia, a fost uştima ţară care a ratificat, la sfârşitul lui februarie, aderarea Suediei la NATO, în urma unor tărăgănări care au provocat frustrarea aliaţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.