Ungaria ”nu mai poate fi considerată o democraţie”, după cei zece ani de exercitare a puterii de către premierul Viktor Orban, conchide ONG-ul american Freedom House într-un raport în care subliniază că nu a observat niciodată un ”declin atât de precipitat” în acest domeniu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit organizaţiei, această ţară - membră a Uniunii Europene (UE) din 2004 - trebuie să fie considerată drept ”un regim hibrid (...) într-o zonă gri între democraţii şi autocraţii complete”.

Ungaria este singura ţară membră UE aflată în această categorie - în care figurează de asemenea Ucraina şi Georgia.

Raportul anual întocmit de Freedom House vizează 29 de ţări foste comuniste din fosta ” sferă de influenţă” sovietică.

În 2005, Ungaria făcea parte din ”democraţiile consolidate”.

Guvernul lui Viktor Orban a ”renunţat la orice pretenţie de a respecta instituţiile democratice”, consideră ONG-ul, care promovează libertăţile omului şi al cărei donator principal este Guvernul Statelor Unite.

Fostul disident comunist - care a guvernat o primă oară ţară la sfârşitul anilor '90 - Viktor Orban a revenit la putere în primăvara lui 2010, a consolidat acapararea partidului său Fidesz asupra tuturor instituţiilor ţării şi a erodat libertăţile. Aceste reforme au condus la multiple disensiuni cu partenerii săi europeni.

În zece ani, liderul suveranist a ”centralizat” deciziile, denunţă Freedom House.

Guvernul său a ”dezechilibrat în favoarea sa sistemul electoral, a preluat controlul asupra celei mai mari părţi a presei şi a hărţuit societatea civilă într-un mod posibil critic”, denunţă ONG-ul.

După a treia sa alegere la rând, în 2019, Viktor Orban şi-a ”consolidat puterea extinzându-şi controlul asupra educaţiei şi culturii”, continuă Freedom House.

Potrivit ONG-ului, adoptarea recentă a unei stări de urgenţă pe termen nelimitat - care-i permite să guvernerze prin decret - în cadrul măsurilor de luptă împotriva noului coronavirus, a ”scos în evidenţă caracterul nedemocratic al regimului său”.

Un purtător de cuvânt al Guvernului ungar a respins miercuri, la Budapesta, aceste concluzii şi a prezentat Freedom House drept o ”figură de cinste” a ”reţelei Soros”. 

Ungaria acuză cu regularitate activitatea filantropică a miliardarului american George Soros de alimentarea unui complot internaţional împotriva sa.

În Europa Centrală şi de Est şi în Asia centrală, ONG-ul observă, în mod general, o ”stupefiantă răsturnare a democraţiei”.

ONG-ul evocă o ”capturare a statului tot mai importantă, abuzuri de putere şi strategii ale omului puternic” în Balcani, dar şi reforme judiciare pe care le denunţă drept liberticide în Polonia.

Serbia şi Muntenegrul sunt, pentru prima oară, retrogradate şi incluse în prezent în categoria ”regimurilor hibride”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.