Una din aproximativ 100.000 de persoane a manifestat o reacţie alergică gravă, după ce a fost vaccinată cu o doză de vaccin Pfizer-BioNTech împotriva noului coronavirus, potrivit autorităţilor sanitare americane, care insistă asupra faptului că beneficiile vaccinării sunt cu mult mai mari decât eventuale riscuri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această pondere a fost calculată de către Centrele de prevenţie şi luptă împotriva bolilor (CDC), care au înregistrat 21 de cazuri de şoc anafilactic - o reacţie alegrgică gravă ,- la un total de 1.893.360 de vaccinări efectuate în perioada 14-23 decembrie.

”În medie, asta reprezintă un nivel de 11,1 şocuri anafilactce la milionul de dose administrate”, a declarat miercuri pentru presă o reprezentantă CDC, Nancy Messonnier.

Prin comparaţie, vaccinurile împotriva gripei provoacă aproximativ 1,3 şocuri anafilactice la un milion de doze.

În pofida faptului că nivelul vaccinului Pfizer-BioNTech împotriva covid-19 este de aproximativ zece ori mai mare, numărul cazurilor de reacţii alergice grave rămâne ”extrem de rar”, iar populaţia are tot interesul să se vaccineze, în contextul în care riscul îmbolnăvirii de covid-19 este cu mult mai mare, a subliniat Nancy Messonnier.

”Noi ştim să acordăm îngrijiri în cazul unui şoc anafilactic şi am stabilit proceduri la locul de vaccinare” pentru a reacţiona în cazul în care este nevoie, a precizat ea.

Cele 21 de cazuri au fost înregistrate de CDC la persoane cu vârste cuprinse între 27 şi 60 de ani - o vârstă mediană de 40 de ani.

Toate aceste cazuri - mai puţin unul - au fost tratate cu epinefrină, folosită în mod curent în tratarea alergiilor grave.

În total 19 cazuri (90%) de şoc anafilactic au fost înregistrate la femei, iar simptomele s-au manifestat pe o perioadă cuprinsă între două şi 150 de minute de la administrarea vaccinului - o perioadă mediană de 13 minute.

Între aceste simptome s-au înregistrat erupţii cutanate, urticarie, o senzaţie de sufocare, umflarea limbii, dificultăţi în respiraţie, umflarea buzelor, o stare de greaţă, o tuse seacă persistentă.

Patru pacienţi (19%) au fost spitalizaţi - trei la terapie intensivă -, iar ceilalţi 17 au fost preluaţi de servicii de urgenţă.

Niciun deces nu s-a înregistrat, iar toţi pacienţii - mai puţin unul - s-au restabilit până la data întocmirii studiului.

Nancy Messonnier a anunţat că anchete sunt în curs în vederea stabilirii cauzei reacţiei alergice.

Una dintre ipoteze vizează prezenţa în vaccin a unei substanţe - polietilenglocol (PEG) -, folosită în numeroase produse curente, precum laxative, şampoane sau pastă de dinţi, dar care nu a mai fost folosită vreodată în vaccinuri.

Autorităţile americane au autorizat două vaccinuri - cel dezvoltat de alianţa americano-germană Pfizer/BioNTech şi cel produs de către compania americană în domeniul biotehnologiei Moderna, autorizate de asemenea în Uniunea Europeană (UE).

Ambele vaccinuri folosesc o nouă tehnologie - a ARN-ului mesager (mRNA) -, care nu a mai fost aprobată vreodată într-un vaccin şi conţin PEG.

Datele curente sunt insuficiente în vederea stabilirii nivelului şocului anafilactic la vaccinul Moderna.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.