Un zid care bloca accesul într-un hotel menit să găzduiască solicitanţi de azil, în apropiere de comuna Tarbes (sud-vest), construit de opozanţi ai acestui proiect, a fost distrus miercuri de riverani, au anunţat un colectiv al opozanţilor şi prefectura, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În această (miercuri) dimineaţa l-am doborât”, a declarat pentru AFP reprezentantul colectivului opozanţilor, Laurent Teixeira.

”Am făcut nişte propuneri care au fost acceptate de Adoma (fosta Sonacotra, care va gestiona centrul de primire. Suntem satisfăcuţi”, a precizat el.

Distrugerea zidului a fost confirmată de către prefectură.

”Propunerile noastre au fost validate de Adoma şi privesc şcolarizarea copiilor şi discuţii regulate cu diverşi actori. Adoma va pune la dispoziţie mijloacele necesare, şi anume personalul” în vederea bunei funcţionări a centrului de primire, a adăugat el.

Acest zid, de aproape doi metri înălţime şi 18 metri lungime ”era un simbol foarte şocant”, a recunoscut reprezentantul, ”însă acest lucru a permis ca centrul să se facă în cele mai bune condiţii. Am reuşit să-i alertăm. Nu suntem «antimigranţi»”, a subliniat Teixeira.

Dacă solicitanţii de azil vor fi ”fericiţi” în centru, ei vor fi bucuroşi ”să trăiască împreună cu comunitatea care-i înconjoară”, a subliniat el.

Situat la Séméac, o comună cu 5.000 de locuitori, la periferia comunei Tarbes, acest hotel ””Formule 1” în care a fost blocat accesul face parte dintre 62 de localuri de prim preţ ale grupului AccorHotels, achiziţionate de SNI - filiala Caisse des Dépôts - pentru a fi transformate în structuri de găzduire şi primire, gestionate de Adoma.

Acest nou dispozitiv de cazare a migranţilor în hoteluri ieftine - la iniţiativa Ministerului de Interne - a început să facă valuri în anumite comune. Însă este pentru prima oară când o acţiune atât de simbolică a fost întreprinsă de către riverani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.