Un veteran din armata americană, Rich Fierro, declară că, atunci când şi-a dat seama că un atacator trăgea în clubul în care se afla împreună cu prieteni şi familia, a reacţionat din instinct, potrivit pregătirii sale militare, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El s-a aplecat mai întâi, pentru a nu fi împuşcat, iar apoi s-a dus să încerce să-l dezarmeze pe atacator.

”Este un reflex. Du-te! Du-te către foc. Opreşte acţiunea. Opreşte activitatea. Nu lăsa să fie rănit cineva. Am încercat să aduc toată lumea înapoi”, a declarat el luni în faţa casei sale.

Fierro este unul dintre cei doi bărbaţi cărora li se atribuie salvarea de vieţi prin imobilizarea unui tânăr în vârstă de 22 de ani înarmat cu mai multe arme, inclusiv cu o puşcă semiautomată de tip AR-15, care a comis un atac armat în masă în noaptea de sâmbătă spre duminică la Club Q, un club gay, la Colorado Springs.

Cinci persoane au fost ucise, iar cel puţin alte 17 au fost rănite în acest atac armat.

Fierro se afla în club împreună cu fiica sa, Kassy, prietenul acesteia şi alţi prieteni, pentru a vedea un spectacol drag-queen şi pentru a-şi sărbători ziua de naştere.

El declară că a fost una dintre cele mai plăcute seri petrecute cu acest grup de prieteni.

Însă totul s-a schimbat atunci când au răsunat primele focuri de armă, iar prietenul lui Kassy, Raymond Green Vance, a fost rănit mortal.

Fierro a plâns când a stat de vorbă cu presa acasă, amintindu-şi că Raymond zâmbea şi sansa înainte să înceapă măcelul.

El a mirosit praful de puşcă, a văzut focul armei şi a sărit şi şi-a împins prietenul la pîământ, după care a căzut pe spate.

Ridicându-şi privirea, a văzut armura atacatorului şi mulţimea care a fugit pe terasa clubului. S-a îndreptat către atacator, a apucat de armură, l-a tras pe atacator în jos şi a strigat la alt patron, Thomas James, să îndepărteze puşca pentru ca acesta să nu mai ajungă la ea,

În timp ce atacatorul era ţintuit jos cu lovituri de pumni de către Fierro şi cu lovituri de picioare în cap de către James, acesta a încercat să-şi scoată pistolul.

Fierro a prins pistolul şi l-a lovit cu el.

”Am încercat să-l termin”, a declarat el.

Atunci când un artist drag-queen a trecut în fugă prin dreptul lor, i-a spus să-l lovească cu piciorul pe atacator. Acesta şi-a îndesat pantoful cu toc în faţa atacatorului.

”Îi iubesc”, le-a transmis Fierro membrilor comunităţii lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor din oraş. ”Pur şi simplu îi iubesc”.

Fierro a fost de trei ori în Irak şi o dată în Afganistan şi spune că s-a confruntat cu violenţa. Pentru asta s-a dus. ”Nimeni din acel club nu i-a cerut să facă asta”, a spus el, dar toată lumea ”va trebui să trăiască cu asta acum”.

Fierro şi James,care erau necunoscuţi luni seara, l-au imobilizat pe atacator la pământ până au venit poliţişti, după câteva minute.

Fierro a fost încătuşat pentru scurt timp şi aşezat într-o maşină de poliţie, în timp ce forţele de ordine încercau să calmeze haosul.

Comandantul Poliţiei din Colorado Springs, Adrian Vasquez, a declarat luni că Fierro a acţionat cu curaj.

”N-am cunoscut niciodată o persoană care să fie implicată în astfel de acţiuni erorice şi care să fie atât de umilă în privinţa asta”, a declarat el.

”El mi-a spsu pur şi simpliu că «încercam să-mi apăr familia»”, a adăugat şeful poliţiei.

Întrebat ce părere are despre faptul că este considerat un erou, Fierro a declarat, în faţa casei sale, vorbind în engleză şi puţină spaniolă, că ”sunt doar un tip din San Diego”.

Suspectul, care ar fi avut asupra sa mai multe arme şi magazii suplimentare de muniţie, riscă să fie condamnat cu privire la omucideri şi crime motivate de ură.

Soţia lui Fierro, Jess, a scris pe Facebook că soţul său s-a rănit la cotul drept, la mâini, la genunchi şi la o gleznă.

”Era plin de sânge”, a scris ea pe pagina fabricii lor de bere, Atrevida Beer Co.

Însă acţiunile sale au salvat vieţi.

Fierro a declarat că morţile, inclusiv a prietenului fiicei sale, Vance, sunt atât o tragedie personală, cât şi pentru comunitate,

”Sunt cinci persoane pe care nu le-am putut ajuta. Iar una îmi era ca şi familie”, a declarat el, în timp ce fratele său l-a consilat punându-i mâna pe umăr.

El a declarat că nu-şi aminteşte dacă atacatorul a ripostat atunci când ţipa şi lupta să-l imobilizeze, dar spune că s-a gândit la viitoarea lor interacţiune.

”Am să-l văd pe tipul ăsta la tribunal”, a declarat el, ”iar acest tip va vedea cine i-a făcut-o”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.