Un ucrainean, de la Associated Press (AP), a obţinut joi premiul principal al World Press Photo, cu o imagine de la bombardarea maternităţii din Mariupol, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jurnalistul, care a povestit că a ajuns la faţa locului cu o oră înainte de invazia Mariupolului, este unul dintre puţinii fotografi care a documentat evenimentele atunci.

Irina Kalinina îşi ţinea mâna pe burtă, în timp ce era evacuată, rănită, de la maternitatea devastată din Mariupol.

Această imagine, care evidenţiază ”uciderea unor generaţii viitoare de ucraineni”, a obţinut joi premiul principal World Press Photo.

”Miron”, al cărui nume înseamnă ”pace”, s-a născut mort după atacul aerian rus, la aproape două săptămâni după invazia Ucrainei de către Rusia.

O jumătate de oră mai târziu, mama sa, în vârstă de 32 de ani, murea şi ea.

”UN FAPT ISTORIC PROFUND DUREROS”

Fotografia care i-a fost făcută de către Evghenii Maloletka de la Associated Press (AP) ”surprinde absurditatea şi oroarea războiului” şi ”face lumină asupra uciderii unor viitoare generaţii de ucraineeni”, apreciază juriul celui mai prestigios concurs de fotojurnalism.

 Acest ucrainean, care povesteşte că a ajuns cu o oră înaintea invaziei Mariupolului, a fost unul dintre puţinii  fotografi care au documentat evenimentele atunci.

”Timp de 20 de zile, am trăit împreună cu nişte ambulanţieri în subsolul spitalului şi în adăposturi, împreună cu cetăţeni obişnuiţi, încercând să arătăm frica cu care trăiau ucrainenenii”, a declarat el.

Imaginea premiată, în care Irina Kalinina apare însărcinată, cu un picior plin de sânge, culcată pe o targă, pe o cuvertură roşie cu buline, ”apare ca un fapt istoric profund durerors”, apreciază juriul.

Cinci bărbaţi se grăbesc să o scoată din acest peisaj al devastării.

Unul dintre ei o ţine pe femeie de braţ, în timp ce un fum negru iese dintr-un teren cu vegetaţie aflat la marginea clădirii în ruină.

Oraşul portuar Mariupol - un simbol al rezistenţei ucrainene - a fost asediat şi bombardat timp de mai multe săptămâni de către forţe ruse, la începutul invaziei Ucrainei.

Atacul aerian care a vizat la 9 martie 2022 o maternitate şi un spital de pediatrie în acest oraş, în sud-estul Ucrainei, a provocat imediat o emoţie puternică şi un val de condamnări în întreaga lume.

Iniţial, Rusia a negat că este responsabilă de atacarea spitalului, soldat cu trei morţi şi 17 răniţi.

Mariupolul a căzut, până la urmă, în mai 2022, după o rezistenţă aprigă.

Potrivit Kievului, oraşul a fost distrus în proporţie de 90%, iar cel puţin 20.000 de oameni au fost ucişi.

Uniunea Europeană (UE) a catalogat asedierea oraşului drept o ”crimă de război majoră”.

Oferind o tribună acestei imagini, juriul ”speră ca lumea să se oprească şi să recunoască realităţile intolerabile ale acestui război şi să se gândească la viitorul Ucrainei”.

Lucrările laureatului şi alte fotografii premiate urmează să fie expuse, începând de la 22 aprilie, la Amsterdam, unde se află sediul fundaţiei, după care să fie expuse în întreaga lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.