Preşedintele ucrainean Volodimir Zeklenski i-a cerut joi secretarului general al NATO Jens Stoltneberg, pe care l-a primit la Kiev, ca NATO să invite Ucraina să adere, pentru a ”depăşi reticenţele” unor aliaţi de a livra armament considerat crucial în lupta împotriva Rusiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”A venit timpul” ca NATO să invite Ucraina să adere, i-a spus Volodimir Zelenski lui Jens Stoltenberg.

Preşedintele i-a cerut secretarului general ”să ne ajute să învingem reticenţele partenerilor noştri privind livrările” de armament ”cu rază lungă de acţiune, aviaţie modernă, artilerie, vehicule blindate”.

Rusia vede în această susţinere dovada faptului că Alianţa Nord-Atlantică şi Statele unite poartă un război prin procură în Ucraina şi denunţă neîncetat extinderea NATO la frontierele sale.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat joi într-o conferinţă de presă că unul dintre obiectivele Moscovei în Ucraina rămâne împiedicarea acestei foste republici sovietice să adere la NATO.

”În caz contrar, asta ar constitui o ameninţare gravă la adresa ţării noastre şi securitţii sale”, a dat el asigurări.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg efectuează o vizită în Ucraina, joi, pentru a discuta cu preşedintele ucrainjean Volodimir Zelenski şi cu Guvernul ucrainean, anunţă NATO într-un comunicat.

Jens Stoltenberg a subliniat susţinerea durabilă de către NATO a Ucrainei, care continiuă să se apere împotriva ”războiului brutal de agresiune” rus, subliniază Alianţa.

”NATO vă susţine azi, mâine şi atât cât va fi necesar”, a dat asigurări secretarul general al Alianţei, citat în comunicat.

Statele membre NATO au oferit Ucrainei, de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022, ajutoare în valoare de 150 de miliarde de euro, a anunţat într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Jens Stoltenberg.

Aliaţii au format, de-a lungul anilor, zeci de mii de militari ucraineni, a subliniat el.

”Aliaţii livrează de-acum mai multe avioane cu reacţie, tancuri şi vehicule blindate, iar Fondul NATO pentru Ucraina furnizează o susţinere urgentă. Toate acestea fac o diferenţă reală pe cîmpul de luptă azi”, a declarat Jens Stoltenberg, citat în comunicat.

”Locul de drept al Ucrainei se află în familia euro-atlantică. Locul de drept al Ucrainei este în NATO. Iar, în timp, susţinerea noastră va face acest lucru posibil”, a subliniat Jens Stoltenberg.

O iniţiativă de susţinere multianuală va ajuta Ucraina în tranziţia de la echipamentul şi doctina din epoca sovietică la standardele şi doctina NATO, a anunţat el.

Această tranziţie va asigura o interoperabilitate totală cu Alianţa, a subliniat el.

Aceasta este ”o dovadă a angajamentului NATO pe termen lung în Ucraina”, a declarat Jens Stoltenberg.

”Nu ştim când se va termina acest război, dar ştim că agresiunea rusă este un model toxic care trebuie să fie oprit. Aşadar, trebuie să continuăm consolidarea Forţelor armate ale Ucrainei. Şi trebuie să ne asigurăm că aceste aranjamente solide şi puternice sunt implementate pentru securitatea Ucrainei”, a adăugat el.

Secretarul general al NATO a vizitat Bucea şi a adus un omagiu victimelor atrocităţilor Rusiei, precizează în acest comunicat NATO.

El a depus o jerbă de flori la Zidul Amintirii Celor Căzuţi în Ucraina şi le-a adus un omagiu celor care şi-au dat viaţa sau au fost răniţi în apărarea ţării.

Stoltenberg şi-a încheiat vizita adresându-se Summitului Internţaaonal al Comunităţilor şi Regiunilor, alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Secretarul general al NATO a salutat, în alocuţiunea sa, activitatea Ucrainei în vederea reconstrucţiei postbelice.

”Hotărârea voastră de a lupta împotriva agresorului, de a vă elibera pământul, şi acţiunea în vederea unui viitor mai bun îmi spun în mod clar: Ucraina va triumfa”, a declarat el.

Jens Stoltenberg a efectuat miercuri cea de a parta sa vizită în Ucraina în calitate de secretr general al NATO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.