Un tronson de cel puţin 50 de metri lipseşte din gazoductul Nord Stream 1, în urma presupusei sabotări de la sfârşitul lui septembrie, pe fundul Mării Baltice, potrivit primelor imagini submarine dezvăluite de către cotidianul suedez Expressen, care arată amploarea pagubelor cauzate de explozii acestui gazoduct, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o înregistrare video publicată de cotidianul suedez Expressen, gazoductul găurit apare pentru prima oară, cu bucăţi de metal sfârtecate de o explozie.

Filmate luni, la o adâncime de aproximativ 80 de metri, imaginile de la unul dintre cele patru locuri în care s-au scurs gaze naturale arată că peste 50 de metri din gazoductul Nord Stream 1 au fost distruşi sau cel puţin acoperiţi de fundul mării în urma exploziilor care au cauzat pagube, potrivit Expressen.

”Numai o forţă extremă poate îndoi un metal atât de gros, cum vedem”, declară Trond Larsen, pilotul dronei agenţiei norvegiene Blue Eye Robotics, care a condus drona submersibilă care a filmat imaginile.

În imagini ”se vede un impact pe fundul mării în jurul gazoductului”, declară el cotidianului suedez.

DOUĂ EXPLOZII, PATRU SCURGERI

Cele două gazoducte Nord Stream 1 şi 2 au fost avariate de cel puţin două explozii, în apele Mării Baltice, care au antrenat patru scurgeri de gaze naturale.

În urma unor emanaţii enorme de metan, acestea s-au terminat treptat, iar ultima dintre ele nu mai este vizibilă la suprafaţă - de vineri -, potrivit Pazei de Coastă suedeze.

Situate în apele internaţionale, în largul Insulei daneze Bornholm, locurile avariate se află, două dintre ele în zona economică exclusivă (ZEE) a danemarcei, iar celelalte două în ZEE a Suediei.

La 6 octombrie, autorităţile suedeze au anunţat că au procedat la o inspecţie submarină a locului şi că au colectat ”piese de evidenţă (probe)” care confirmă suspiciuni cu cu privire la un foarte probabil act de sabotaj.

Danemarca, Suedia şi Germania anchetează la nivel naţional cu privire la acest presupus sabotaj, însă opţiunea unei anchete internţaionale s-a îndepărtat în ultimele zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.