Un tribunal din San Diego, în sud-vestul Statelor Unite, a dispus reunirea familiilor de migranţi despărţite de Poliţia Imigraţiei, denunţând politica ”toleranţei zero” a Guvernului Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele republican Donald Trump a obţinut însă o victorie importantă, după luni de contencios judiciar, marţi, când Curtea Supremă i-a validat controversatul decret privind migraţia în care vizează cetăţeni din şase ţări cu populaţie majoritar musulmană.

Însă asupra politicii sale a ”toleranţei zero” faţă de imigraţia clandestină - împotriva căreia aproape 20 de state americane progresiste tocmai au depus plângere - se exercită presiuni de mai multe zile.

Potrivit hotărârii din noaptea de marţi spre miercuri a tribunalului din San Diego, părinţii trebuie - mai puţin dacă prezintă un pericol pentru copiii lor -  să fie reuniţi cu copiii în termen de maximum 14 zile în cazul copiilor în vârstă de până în cinci ani şi în termen de maximum 30 de zile în cazul celorlalţi.

Hotărârea cere Guvernului federal ”să înfrunte condiţiile haotice pe care le-a creat”.

Plângerea a fost depusă de Asociaţia de apărarea a dreptulor civice ACLU, în numele unor migranţi anonimi, contra Poliţiei Imigraţiei (ICE), căreia judecătorul Dana Sabraw îi cere, de asemenea, ”să facă totul pentru a facilita comunicarea” între familiile despărţite şi să le permită să îşi vorbească în maximum zece zile.

ACLU a salutat într-un comunicat şi pe Twitter o ”enormă victorie pentru părinţii şi copiii care credeau că nu se vor mai vedaea niciodată”, adăugând că ”vor curge lacrimi (de bucurie) în centrele de detenţie peste tot în ţară”.

Din mai, urmăriri sistematice angajate contra părinţilor ce traversează frontiera împreună cu copiii lor au condus la despărţirea a peste 2.300 de minori, ceea ce a provocat un val de critici în Statele Unite şi în străinătate.

CONDIŢII ”INUMANE”

Alte plângeri depuse în numele migranţilor marţi pun în discuţie ”traumatismul” despărţirii părinţilor de copii şi denunţă condiţii ”inumane” de detenţie în centrele ICE.

Săptămâna trecută, în faţa valului de condamnări în rândul Partidului său Republican şi ale ONU, Donald Trump a semnat un decret prin care a suspendat despărţirea părinţilor de copii ce au intrat împreună în Statele Unite în ultimele săptămâni, în mare parte solicitanţi de azil care fug din calea violenţei şi sărăciei din America Centrală.

Marţi, administraţia Trump a suspendat de facto urmăririle penale ale familiilor arestate la frontiera mexicană, în lipsa unor probe în vederea încarcerării lor.

Acest nou baraj al politicii antiimigraţie a Guvernului federal porneşte, din nou, din Carolina, un bastion democrat.

Sacramento a fost dat în judecată de Departamentul Justiţiei din cauză că s-a proclamat stat ”sanctuar”, iar poliţia a primit instrucţiuni să nu mai colaboreze cu Poliţia federală a Imigraţiei în cazul unor migranţi fără acte care nu au comis infracţiuni violente.

Secretarul Justiţiei Jeff Sessions a fost marţi la Los Angeles, pentru a susţine un discurs la Fundaţia pentru Justiţie Penală.

El a reiterat poziţia administraţiei, afirmând că forţele de ordine ”sunt prea adesea obligate să elibereze străini infractori în comunitatea noastră”, ”pedofili, violatori, criminali, traficanţi de droguri, incendiatori”.

El a amintit că locatarul Casei Albe le-a propus democraţilor, în Congres, în zadar, să le ofere un statut tinerilor fără acte care au intrat pe teritoriul american împreună cu părinţii lor pe când erau copii - ”Dreamers” -, în schimbul unor mijloace în vederea construirii unui zid la frontiera de sud - una dintre principalele sale promisiuni din campanie.

Aproximativ 200 de manifestanţi, între care mulţi membri ai clerului catolic şi activişti ai drepturilor imigranţilor - au protestat faţă de venirea lui Sessions. Aproximativ 20 au fost arestaţi din cauză că nu s-au supus ordinelor de a se dispersa ale poliţiei.

Hannah Hanmer, în vârstă de 26 de ani, venită împreună cu bebeluşul ei, a declarat pentru AFP că, în calitate de ”creştini, noi credem în demnitatea tuturor, iar acest Guvern ia multe măsuri pentru a le-o retrage migranţilor”.

”Ca părinte, pot să îmi imaginez durerea de a fi despărţit de copilul tău”, a subliniat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.