Un tribunal din Moscova a decis marţi că sistemul de recunoaştere facială al oraşului nu încalcă viaţa privată a cetăţenilor, a declarat pentru Reuters un avocat al unuia dintre reclamanţi, decizia fiind o lovitură pentru activiştii care sperau că utilizarea tehnologiei va fi interzisă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avocata şi activista Alena Popova şi politicianul din opoziţie Vladimir Milov, din partidul Solidarnost, au intentat procesul împotriva Departamentului pentru Tehnologie al Moscovei, care gestionează programul de supraveghere video, cerând interzicerea utilizării tehnologiei la evenimentele de masă şi la proteste.

Moscova a finalizat lansarea sistemului de recunoaştere facială cu atribuirea, în decembrie, a unui mic contract pentru software, după ce a cheltuit cel puţin 3,3 miliarde de ruble (50 de milioane de dolari) pe echipamente hardware. În prezent, sistemul include peste 105.000 de camere de supraveghere dotate cu tehnologia respectivă.

Sistemul a rămas în fruncţiune în timpul procedurilor din justiţie, autorităţile folosindu-l pentru a se asigura că oamenii plasaţi în carantină la locuinţele lor sau în hoteluri pentru fondul epidemiei de coronavirus respectă măsura.

”Această decizie arată că nu există o protecţie legală pentru plângerile legate de recunoaşterea facială”, a afirmat avocatul Alenei Popova, Kirill Koroteev.

Un proces intentat de Popova în noiembrie, pe acelaşi temei, a fost respins la rândul său.

Departamentului pentru Tehnologie al Moscovei nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii din partea Reuters.

Site-ul acestei instituţii afirmă că tehnologia de recunoaştere facială este utilizată în zonele aglomerate pentru ”a asigura siguranţa” şi că imaginile video sunt şterse la cinci zile după un incident, în lipsa unei solicitări contrare din partea autorităţilor publice sau legale.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.