Sute de persoane s-au adunat cu steaguri şi flori în capitala ucraineană, în pofida unui ger muşcător, pentru a aduce un omagiu unui tânăr poet şi militar, Maksîm Krîvţov, a cărui moarte pe front, la vârsta de 33 de ani, a emoţionat întreaga Ucraină, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Maksîm Krîvţov, al cărui nume de război era ”Dali”, a fost ucis duminică, la vârsta de 33 de ani.

El a intrat în armată ca voluntar, în 2022, după începutul invaziei ruse, şi a luptat ca mitralior.

Prima sa carte, ”Poeme dintr-o gaură”, a fost mumită una dintre cele mai bune opere litaerare din ţară în 2023 de către filiala ucraineană a reţelei internaţionale PEN.

Cu o zi înainte de moarte, el a publicat pe Facebook o fotografie în care apare în uniformă în faţa unui copac, cu un zâmbet uşor pe buze, un coc în vârful capului şi cu cartea sa în mână. ”90% dintre poeziile de aici sunt despre moarte”, scria el.

Joi, sicriul său - deschis potrivit tradiţiei - a fost expus la catedrala Sf Mihail, un loc de seamă al Bisericii Ortodoxe ucrainene independente de Moscova, în centrul Kievuluui.

Doi militari în uniformă ţineau un steag naţional galben-albastru şi o panglică neagră în semn de doliu şi o cruce mare de lemn, care i-a marcat apoi mormântul.

Peste 100 de oameni, inclusiv numeroşi tineri, s-au înghesuit în mica catedrală pentru a-i aduce un ultim omagiu.

Unii dintre ei plângeau, iar cei mai mulţi au adus flori, cel mai adesea trandafiri sau garoafe.

Multe persoane au adus violete africane în ghiveci - o evocare a unei poezii pe care Maksîm Krîvţov a publicat-o în ianuarie pe Facebook, în care îşi descria propria moarte pe câmpul de luptă.

”Violete cresc primăvara din mâinile mele smulse”, scrie poetul.

”Ne rugăm pentru odihnirea sufletului luptătorului Maksîm”, a spus unul dintre preoţi în timpul ceremoniei religioase, pe care l-a catalogat drept un ”erou”. ”Ne vom aminti de el şi ne vom continua lupta”.

GENERAŢIE DECIMATĂ

”Maksîm Krîvţov era tinereţea noastră, viitorul nostru. Oameni ca el ar trebui să construiască Ucraina după război”, deplânge la AFP un muzician şi militar, Iurii Iurcenko, în vârstă de 51 de ani, care a scris împreună cu Krîvţov mai multe cântece.

O prietenă a poetului, Olena Smodarciuk, în vârstă de 21 de ani, plângea în faţa catedralei.

”Era un om incredibil de strălucitor. Era foarte atent şi de o mare susţinere. Dădea fericire, oamenii îi zâmbeau mereu”, a declarat ea.

”Atâţia bărbaţi şi femei tineri mor. Nu este posibil”, a declarat în lacrimi Olena Caciur, în vârstă de 40 de ani, care a venit să-şi exprime susţinerea faţă de apropiaţii defunctului.

Militari au scos sicriul, acoperit cu steagul ucrainean din catedrală.

Mai mulţi oameni au îngenunchiat la şuierul unei sirene aeriene care se declanşaează cu regularitate la Kiev, vizat de atacuri ruse.

Rămăşiţele au fost depuse apoi în Piaţa Maidan, în centrul Kievului, locul revoltei proeuropene din 2014, după care au fost conduse la Rivne (vest), oraşul natal al lui Maksîm Krîvţov, unde a fost înhumat vineri.

Tânărul a luptat deja în 2014 în estul Ucrainei împotriva separatiştilor proruşi susţinuţi de Moscova.

Acolo a primit numele de război ”Dali” - mustaţa sa amintind de cea a celebrului spaniol.

Poetul nu este primul artist ucis de la începutul invaziei ruse.

Zeci de artişti - scriitori, dansatori, muzicieni - au fost ucişi, antrenând comparaţii cu ”Rebaşterea executată”, o expresie care desemnează o generaţie de personalităţi ale culturii ucrainene ucisă de către autorităţile sovietice în anii '30.

”«Renaşterea împuşcată»... O trăim din nou”, scrie pe Facebook un reprezentant al Ucrainei la Fondul Monetar Internaţional (FMI), Vladislav Raşkovan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.