Kievul şi Moscova au repatriat un orfan ucrainean, Bogdan Iermohin, în vârstă de 17 ani, transferat în Rusia din Mariupol după ce armata rusă a ocupat acest oraş în primăvara lui 2022 în urma unui asediu sângeros, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Duminică, ”la 19 noiembrie, de ziua sa de naştere, Bogdan s-a întors în Ucraina, şi-a exprimat bucuria, într-o postare pe Telegram, comisarul însărcinat cu drepturile omului în Parlamentul ucrainean Dmitro Lubineţ.

Oficialul ucrainean a publicat mai multe imagini în care Bogdan Iermohin ţine un steag ucrainean în mână.

El a subliniat rolul ”Qatarului şi UNICEF” în n repatrierea adolescentului, fără să ofere vreun detaliu.

”A fost un drum spinos. Bogdan a trăit multe lucruri în sejurul său în Rusia, dar cu toate acestea voia să se întoarcă acasă”, sublinia el.

Adolescentul locuia la Mariupol, un mare oraş industrial situat în sud-estul Ucrainei.

Presa scrie că el urma o formare în sectorul metalurgic la momentul invaziei Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022.

El a fost transferat, împreună cu un grup de minori ucraineni, de la Mariupol mai întâi la Doneţk, capitala regiunii cu acelaşi nume aflată sub controlul ruşilor, potrivit site-ului ucrainean Graty.

Autorităţile ruse i-au dat un paşaport rusesc, la fel ca multor ucraineni din zonele ocupate.

În martie, el a încercat să fugă din Rusia pentru a se întoarce în Ucraina, dar a fost arestat de către forţe de ordine ruse în apropiere de frontiera cu Belarusul.

Ucraina estimează că 20.000 de copii ucraineni au fost trimişi cu forţa în Rusia.

Doar aproximativ 400 dintre aceşti copii au fost repatriaţi, în acest stadiu, de către autorităţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.