Poliţia scoţiană a ucis vineri un suspect într-un atac la Glasgow care s-a soldat cu şase răniţi, inclusiv un agent din cadrul forţelor de ordine, fapte care ar fi avut loc într-un hotel în care sunt cazaţi refugiaţi, potrivit unei asociaţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un important dispozitiv al forţelor de ordine a fost desfăşurat în centrul oraşului Glasgow, iar mai multe străzi au fost închise după fapte, a căror desfăşurare şi natură exactă rămân de precizat, a constatat un jurnalist AFP.

”Individul aspra căruia poliţia a deschis focul a murit. Alte şase persoane au fost rănite şi se află la spital, inclusiv un poliţist, care se află într-o stare critică dar stabilă”, a anunţat pe Twitter un oficial din poliţia scoţiană, Steve Johnson.

Persoana asupra căreia poliţia a deschis focul este un bărbat, a precizat el anterior.

Potrivit Federaţiei Poliţiei Scoţiene, o organizaţie care reprezintă ofiţeri, poliţistul rănit a fost înjunghiat.

Potrivit asociaţiei Positive Action In Housing, specializată în cazarea migranţilor, faptele au avut loc într-un hotel în care sunt  cazaţi refugiaţi.

Fără să ofere precizări cu privire la fapte, oficiali politici şi-au exprimat foarte rapid emoţia.

Premierul britanic Boris Johnson s-a declarat ”profund întristat” de faptele ”teribile” care au avut loc la Glasgow, anunţând că se gândeşte la victime şi la familiile lor.

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a cataogat drept ”cu adevărat oribile” veştile de la Glasgow.

LA O SĂPTĂMÂNĂ DUPĂ READING

Un martor citat de agenţia britanică de presă Press Association (PA) a declarat că patru persoane au fost luate cu ambulanţa.

Craig Milroy a declarat că a văzut un bărbat ”de origine africană”, ”la pământ, cu o persoană alături”. ”Nu ştiu dacă era o rană împuşcată, o armă făcută cu arma albă sau ce era”.

O martoră, Louise, a declarat pentru Sky News că a văzut oameni în sânge, pe jos, preluate de salvatori.

”Am văzut oameni ieşind în fugă din hotel, iar poliţia striga «mâinile sus, mâinile sus, ieşiţi»”. ”Erau maşini de poliţie, ambulanţe peste tot pe stradă, care a fost închisă. Poliţia striga la oameni din alte clădiri de lângă Hotelul Park Inn să rămână înăuntru”.

Aceste fapte intervin la mai puţin de o săptămână după ce trei bărbaţi au fost înjunghiaţi mortal sâmbăta trecută la Reading, la vest de Londra, fapte cu privire la care s-a sesizat poliţia antiteroristă.

Presa britanică scrie că autorul acestui atac, un libian cu probleme de sănătate mentală, se afla pe ”radarul” serviciilor de informaţii, fără să se fi evidenţiat un risc iminent.

Libianul a fost încarcerat în octombrie cu privire la delicte legate de terorism, inclusiv agresarea rasistă a unei poliţiste, în 2018, şi distrugere, însă a fost eliberat la începutul lui iunie, potrivit presei.

În cadrul unui omagiu adus victimelor luni, ministrul de Interne Priti Patel a declarat că serviciile de securitate au dejucat 25 de planuri de atentate în ultimii trei ani, dintre care opt urzite de extrema dreaptă.

Nivelul ameninţării terosite, neschimbat, rămâne la ”important”, al treilea nivel pe o scală de cinci.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.