Contraspionajul polonez anunţă marţi că a identificat şi arestat, în ultimele zile, un spion rus care culegea informaţii despre forţe poloneze şi NATO, dar şi doi belaruşi, suspectaţi de asemenea de spionaj, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Probe adunate de serviciile de contraspionaj arată că bărbatul respectiv culegea, la cererea serviciilor speciale ruse, infomaţii cu privire la pregătirea de luptă a Forşelor armate poloneze şi a celor ale NATO”, anunţă într-un comunicat un purtător de cuvânt al Serviciilor speciale poloneze Stanislaw Zaryn.

Acest anunţ are loc în contextul în care agresiunea rusă în Ucraina, care a provocat tensiuni importante între Varşovia şi Moscova, a condus la expulzarea a 45 de diplomaţi ruşi, la sfârşitul luimartie, urmată de expulzarea aceluiaşi număr de diplomaţi polonezi de către Rusia.

”Este vorba despre un cetăţean al Rusiei care trăieşte în Polona de 18 ani şi are o activtate de antreprenor”, precizeză purtătorul de cuvânt.

Rusul a fost plasat în detenţie provizorie pe o perioadă de trei luni, în timp ce ”numeroase probe confiscate sunt în curs de analiză”.

În alt caz, descoperit de către contraspionajul polonez, au fost arestaţi doi cetăţeni belaruşi.

Ei sunt suspectaţi de faptul că au au încercat să efectueze recunoaşteri la obiective de o importanţă strategică în capacitatea de apărare a Poloniei, mai anunţă Stanislaw Zaryn.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.