Un reprezentant de rang înalt al mişcării islamiste palestiniene Jihadul Islamic, Khader Adnan, care se afla în greva foamei de peste 80 de zile, în semn de protest faţă de încarcerarea sa în Israel, a murit marţi la vârsta de 45 de ani, anunţă surse concordante, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Administraţia Penitenciară israeliană a anunţat într-un comunicat moartea unui deţinut din cadrul Jihadului Islamic, ”găsit inconştient în celulă”, iar apoi spitalizat.

Jihadul Islamic şi Clubul Deţinuţilor Palestinieni au confirmat AFP moartea lui Khader Adnan la vârsta de 45 de ani.

Khader Adnan a intrat în greva foamei la 5 februarie, ”refuza să fie supus unor examene medicale şi să primească îngrijiri”, potrivit Administraţiei israeliene a Penitenciarelor.

La scurt timp după anunţatrea morţii sale, rachete au fost trase, marţi dimineaţa, din Fâşia Gaza către Israel, au constatat jurnalişti AFP.

Armata israeliană a anunţat într-un comunicat că sirene de alertă au răsunat într-un kibuţ situat în apropiere de Fâşia Gaza.

Israelul ”va plăti preţul acestei crime”, a ameninţat într-un comunicat Jihadul Islamic, o mişcare considerată ”teroristă” de către Israel, Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE).

”Eroul liber Khader Adnan a murit ca martir al crimei comise de inamic în faţa lumii, care aprobă nedreptatea şi terorismul, îl protejează şi în acoperă”, denunţă Jihadul Islamic.

Preşedintele Clubului Deţinuţilor Palestinieni, Qaddoura Fares, a declarat AFP că este vorba despre primul deţinut palestinian mort în detenţie în Israel din cauza grevei foamei.

Khader Adnan, originar din nordul Cisiordaniei ocupate, a fost încarcerat în numeroase rânduri în Israel şi a făcut de mai multe ori greva foamei, devenind un simbol al palestinienilor.

Soţia sa, Randa Moussa, declara vineri AFP că el refuza ”orice asistenţă, orice examen medical”.

”Se află într-o celulă în care condiţiile de detenţie sunt foarte dificile. Ei (israelienii) au refuzat să-l transfere într-un spital civil şi să autorizeze vizita avocatului său”, acuza ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.