Un raport privind masacrul de la San Bernardino, de anul trecut, comis de doi terorişti islamişti, soţ şi soţie, dat publicităţii vineri, arată cum trei angajaţi din serviciile medicale s-au luptat să îi oprească pe atacatorii care au deschis focul într-o sală de conferinţe plină cu colegii lor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Documentul de 141 de pagini al Poliţiei descrie cum trei participanţi la şedinţă “au încercat să îi oprească pe atacatori (…), dar toţi trei au fost împuşcaţi”. Nu este clar dacă cei trei se numără printre cei ucişi în atac.

Raportul descrie carnagiul descoperit de echipajele de intervenţie după ce Syed Rizwan Farook şi soţia sa, Tashfeen Malik, au deschis focul în timpul unei sesiuni de training a angajaţilor din domeniul medical, organizată pe 2 decembrie. 14 oameni au fost ucişi, iar alţi 24 au fost răniţi.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

“Parcă explodase o bombă. Cadavrele erau împrăştiate peste tot pe podea. Mulţi aveau răni devastatoare. Era sânge peste tot. Mirosul de praf de puşcă le-a umplut nările, iar aspersoarele păreau să sâsâie”, se adaugă în document.

Potrivit autorităţilor, cuplul de terorişti – care au fost ucişi de poliţie – au fost inspiraţi de militanţi islamişti. Ei au lăsat în urmă şi trei bombe pe care intenţionau să le detoneze de la distanţă, la sosirea paramedicilor.

“Este o practică frecventă folosită în incidentele teroriste”, se explică în raport.

Bombele au fost detonate de o echipă de genişti.

Raportul conchide că faptul că reacţia poliţiei la incidentul armat a fost “exemplară” şi probabil că a salvat vieţi.

Membrii echipelor de intervenţie în situaţii de urgenţă care au ajuns primii la faţa locului “au acţionat cu curaj şi disciplină – folosindu-şi antrenamentul şi capacităţile pentru a acţiona rapid şi decisiv într-o situaţie îngrozitoare”, se adaugă în raport.

Însă documentul subliniază şi problemele cu care s-au confruntat agenţii şi anchetatorii de la diferite agenţii, inclusiv faptul că responsabilităţile lor s-au suprapus în unele situaţii, dar şi faptul că au trebuit să urmeze protocoale diferite atunci când au avut de-a face cu sute de martori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.