Curtea Supremă poloneză a avertizat marţi că un proiect de lege menit să sancţioneze judecători care contestă reforme judiciare în curs poate să conducă la ieşirea Poloniei din Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea Supremă a publicat un comentariu de 40 de pagini în care apreciază că acest proiect, depus joi de către deputaţi din Partidul Lege şi Justiţie (PiS, conservator) este o ”tentativă de a obliga judecătorii (...) să aplice toate reglementările adoptate de majoritatea aflată la putere”, chiar dacă un tribunal stabileşte că sunt ”incompatibile cu norme legale superioare”.

Acest text prevede sancţiuni ce pot merge până la exluderea din magistratură a judecătorilor care pun în discuţie legalitatea numirii altui judecător şi din cauza unor ”activităţi cu caracter politic” sau care pot ”dăuna funcţionării sistemului justiţiei”.

Puterea prezintă acest proiect ca fiind menit să evite haosul în sistemul judiciar polonez.

Opoziţia consideră, în schimb, că riscul haosului provine de la reformele controversate şi criticate de către Comisia Europeană (CE) şi că viitoarea lege constituie o ”tentativă de a le pune căluş” magistraţilor contestatari.

Curtea Supremă consideră, la rândul său, ”foarte probabil” că acest text, odată adoptat, poate conduce la ”declanşarea de către instituţiile europene a unei proceduri care să constate nerespectarea de către Polonia a angajamentelor sale care decurg din tratate şi, pe termen mai lung, la necesitatea de a părăsi Uniunea Europeană”.

O serie de organizaţii ale magistraţilor, dar şi Fundaţia Helsinki pentru Drepturile Omului şi Comitetul de Apărare a Democraţiei (KOD, opoziţie) au îndemnat la manifestaţii împotriva acestui proiect de lege miercuri seara, în faţa sediului Parlamentului, la Varşovia, şi în faţa trebunalelor din 100 de localităţi poloneze.

Preşedinta Fundaţiei Helsinki în polonia, Danuta Przywara, consideră că intrarea în vigoare a unui asemenea text ar marca ”sfârşitul separarării puterilor în stat şi întoarcerea la puterea unică pe care am cunoscut-o în epoca Poloniei comuniste”.

Iniţiativa conservatorilor este o reacţie faţă de o hotărâre pronunţată la începutul lui decembrie de către Curtea Supremă, în vitutea unui aviz al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Curtea Supremă a stabilit că noul Consiliu al Magistraturii (KRS), organul care numeşte judecătorii, nu oferă garanţii a independenţei faţă de puterea politică, punând în discuţie o parte a reformelor dorite de către putere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.