Un preot al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru mai multe declaraţii publice în sprijinul invaziei Rusiei, a anuţat Biroul Procurorului General din Ucraina, scrie CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”El a fost găsit vinovat de încălcare a integrităţii teritoriale, acţiuni care au avut ca ţintă schimbarea violentă sau răsturnarea ordinii constituţionale, încălcarea egalităţii cetăţenilor şi justificarea, recunoaşterea legitimităţii, negarea agresiunii armate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”, se arată în declaraţie.

Materiale care conţineau elemente de propagandă pro-rusă, care urmau să fie distribuite, au fost confiscate din calculatorul preotului, care era şeful diocezei Tulciîn, se arată în document.

Biserica, în pofida numelui, a fost, în mod tradiţional, loială Bisericii Ortodoxe Ruse, al cărei conducător, Patriarhul Chiril, a sprijinit în mod public invazia brutală a Moscovei în ucraina.

Separându-se de Chiril, conducerea bisericii a denunţat atacul Rusiei şi,  în mai 2022, şi-a declarat independenţa de Rusia. Totuşi, Ucraina şi-a exprimat îngrijorarea privind loialitatea unora dintre preoţi.

Luna trecută, Ucraina a adoptat legislaţia privind mutarea Crăciunului oficial pe 25 decembrie, distanţându-se şi mai mult de tradiţiile Bisericii Ortodoxe Ruse, care celebrează aceaastă sărbătoare în 7 ianuarie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.