Un poliţist bulgar care patrula la frontiera cu Turcia, în contextul unei puternice presiuni migratorii, a fost ucis luni seara în tiruri dinspre teritoriul turc, anunţă marţi Guvernul de la Sofia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţistul, în vârstă de 30 de ani, a coborât cu o lanternă în mână din vehicul, în apropiere de satul Goleam Dervent, după ce a observat o porţiune deteriorată a gardului de sârmă ghimpată instalat aproape de-a lungul întregii frnitiere bulgaro-turce, cu o lungime 259 de kilometri.

”Tiruri au avut loc, iar el a murit pe loc”, ucis cu un glonţ în cap, declară presei secretarul general al Ministerului bulgar de Interne Petar Todorov, în urma unei vizite la faţa locului.

Un militar care-l însoţea pe poliţist ”a reuşit să se adăpostească în spatele maşinii”, precizează el.

Potrivit versiunii militarului, 10-15 focuri de armă au fost trase peste barieră, în timp ce un grup de migranţi şi călăuze fugea.

”Aceasta este o faptă fără precedent, primul atac cu o amă de foc de ani de zile” al forţelor de ordine, a denunţat ministrul bulgar de Interne Ivan Demerdjiev.

”Am primit garanţii de la autorităţile turce că (cei vinovaţi) vor fi localizaţi şi trimişi în faţa justiţiei”, a declarat ministrul.

Poliţiştii urmează să fie înarmaţi cu armament mai puternic, pentru a se apăra, a anunţat el.

Bulgaria şi-a consolidat deja măsurile şi a trimis trupe suplimentare la frontieră, după ce doi poliţişti au fost ucişi - loviţi de un autocar care transporta migranţi, la sfârşitul lui august, în oraşul Burgas, la Marea Neagră.

Ministrul a subliniat că presiunile migraţiei se intensifică.

În primele nouă luni ale lui 2022, aproximativ 12.700 de migranţi clandestini au fost reţinuţi în Bulgaria - de două ori şi jumătate mai mulţi decît în primele trei trimestre din 2021, potrivit unor date oficiale. În aceeaşi perioadă a crescut numărul respingerilor la frontieră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.