Primul politician polonez în mod deschis homosexual a lansat un nou partid de centru-stânga, intitulat ”Primăvara”, care se află în opoziţie faţă de conservatorii apropiaţi Bisericii Catolice de la putere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lansarea formaţiunii lui Robert Biedron, un fos primar al oraşului Slupsk, (nord) a coincis, duminică, cu lansarea campaniei în vederea alegerilor la Parlamentul European (PE), în mai, şi, pe termen mai lung, a alegerilor legislative poloneze, prevăzute în toamnă.

La o adunare de câteva mii de susţinători, pe un stadion închis, la Varşovia, Biedron a anunţat că vrea să realizeze testamentul politic al popularului primar liberal al Gdanskului Pawel Adamowicz, asasinat luna trecută.

El a anunţat marile orientări ale programului său - între care separarea Bisericii de stat, într-o ţară majoritar catolică şi în care clerul exercită o influenţă considerabilă.

El îşi propune totodată să instaureze un salariu egal între femei şi bărbaţi, o liberalizare a avortului, recunoaşterea unui parteneriat între persoane de acelaşi sex şi o pensie generoasă garantată tuturor persoanelor în vârstă.

În privinţa ecologiei, el vrea ”să închidă toate minele de cărbune” către 2035, pentru a reduce smogul într-una dintre cele mai poluate ţări din Europa, în care numărul deceselor premature imputate proastei calităţi a aerului este estimat la 50.000.

Acest discurs progresist al politicianului în vârstă de 42 de ani, care aminteşte de canadianul Justin Trudeau, pare să se bucure de o primire favorabilă în rândul alegătorilor.

Potrivit unui sondaj publicat vineri, de institutul IBRiS, în contextul alegerilor europene, partidul său nou este susţinut de 6,4% dintre polonezi, ceea ce-l situează pe locul trei, cu mult în spatele Partidului Ordine şi Justiţie (PiS, conservator, la putere), susţinut de 36,2% dintre alegători, şi Platforma Civică (PO, centru, liberali, în opoziţie), care este creditată cu 29,6%.

Biedron îşi stabileşte de asemenea ca obiectiv să reducă disensiunile într-o polonie puternic împărţită şi care nu a depăşit încă şocul asasinatului primarului din Gdansk.

Comisă de către un bărbat cu probleme cu justiţia, posibil dezechilibrat, această crimă a determinat clasa politică să se întrebe despre discursul urii care marchează viaţa politică de trei ani.

”Avem nevoie de energie pozitivă mai mult ca niciodată, acum”, a declarat Biedron. ”Trebuie să realizăm moştenirea lui Pawel Adamowicz”. Acesta din urmă, un catolic, a susţinut comunitatea lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT) şi a invitat refugiaţi în oraşul său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.