Un orăşel chinez situat la frontiera cu Myanmarul foloseşte camere de recunoaştere facială în supravegherea deplasării locuitorilor, în vederea unei eradicăria unui focar mic de covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Camerele de supraveghere sunt omniprezente în spaţiul public în China, o ţară în care marile oraşe sunt sigure şi în care violenţa fizică vizând persoane este puţin frecventă.

Noile tehnologii sunt folosite, de asemenea, în cadrul luptei împotriva covid-19, începând cu generaţia de la începutul lui 2020 a aplicaţiilor mobile de urmărire a deplasărilor.

Însă autorităţile nu au anunţat vreodată în mod oficial faptul că folosesc camere de recunoaştere facială în mod specific în lupta împotriva răspândirii noului coronavirus.

Autorităţile au făcut însă acest lucru la Ruili, la frontiera cu Myanmarul, unde în aproximativ zece zile au depistat aproximativ 60 de bolnavi locali de covid-19 - mai mulţi infectaţi cu varianta indiană (delta) a SARS-CoV-2.

Mulţi dintre bolnavi sunt birmani - în pofida unei închieri, teoritice, a frontierei.

Această situaţie îngrijorează autorităţile chineze, întrucât Myanmarul este una dintre ţările în care epidemia a accelerat foarte puternic în ultima perioadă.

În Myanmar au loc tulburări grave, în urma loviturii de stat militare de la 1 februarie - un factor care-i poate determina pe birmani să fugă peste frontieră, din calea unor violenţe.

Prin introducerea acestui dispozitiv nou, oricui vrea să intre sau să iasă dintr-un cartier rezidenţial, supermarket sau orice altă zonă foarte frecventată de la Ruili i se scanează faţa cu o ajutorul unei camere, au anunţat sâmbătă autorităţile.

Datele sunt asociate unui cod QR unic, un lucru care permite supravegherea automată a deplasărilor unei persoane.

Aparatele de recunoaştere facială pot lua, de asemenea, temperatura unei persoane, potrivit postului naţional de radio CNR.

La Ruili au fost deja înregistrate trei focare, rapid, controlate, de la începutul pandemiei.

China, prima ţară afectată de covid-19, la sfârşitul lui 2019, aproape că a eradicat boala în primăvara lui 2020, iar viaţa a revenit în mare parte la normal.

Acest succes a fost obţinut în urma unor depistări masive, carantine stricte şi plasării obligatorii în carantină a tuturor persoanelor care vin din străinătate.

China a anunţat marţi 29 de cazuri de covid-19 - dintre care 27 ”importate”, adică persoane care vin din străinătate, plasate în carantină la spital.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.