Un oficial numit de Rusia în regiunea ucraineană Herson susţine că administraţia regională îi va cere preşedintelui rus Vladimir Putin să anexeze regiunea Federaţiei Ruse, potrivit agenţiei de presă rusă RIA Novosti, citată de Associated Press. El a subliniat că cetăţenii de pe teritoriul regiunii vor avea dreptul să obţină cetăţenia rusă şi paşapoarte ruse. Drept răspuns, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că locuitorii din Herson trebuie să îşi decidă singuri soarta şi că trebuie să existe un temei legal clar pentru o astfel de mişcare, precum cel de la anexarea Crimeei în 2014, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful adjunct al administraţiei militare regionale numit de Rusia în Herson, Kirill Stremousov, a declarat, miercuri, că nu există planuri de a crea o ”Republică Populară Herson”, autoproclamată, asemănătoare cu cele din regiunile Doneţk şi Lugansk din Ucraina. Însă, există planuri de a cere lui Putin să anexeze regiunea, a subliniat el.

”Oraşul Herson este Rusia”, a spus Stremousov, citat de agenţia de ştiri rusă RIA Novosti.

”Nu va exista Republica Populară Herson pe teritoriul regiunii Herson, nu vor fi referendumuri. Va fi un decret bazat pe o solicitare a leadershipului regional Herson către preşedintele Rusiei şi va exista o cerere de includere a regiunii într-o zonă adecvată a Federaţiei Ruse”, a mai afirmat el, potrivit CNN.

”Este vorba despre faptul că ne vom integra cât mai mult în Federaţia Rusă în funcţie de toate oportunităţile pe care le avem”, a adăugat Stremousov, subliniind că toţi cetăţenii de pe teritoriul regiunii Herson vor avea dreptul să obţină cetăţenia rusă şi paşapoarte ruse.

Drept răspuns, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că locuitorii din Herson trebuie să îşi decidă singuri soarta. El a adăugat că trebuie să existe un temei legal clar pentru o astfel de mişcare, susţinând că a existat una pentru anexarea Crimeei de către forţele ruse în 2014, relatează BBC.

Reuşita de a prelua controlul asupra Hersonului, un oraş din sudul Ucrainei, precum şi asupra unei mari părţi din regiunea înconjurătoare la începutul războiului a fost, probabil, cel mai important câştig al Rusiei în război.

De când au cucerit Hersonul, autorităţile militare ruse au demis primarul pe care ele l-au ales, au introdus rubla ca monedă oficială şi au blocat canalele de televiziune ucrainene.

Oficialii ucraineni au speculat că Rusia intenţionează să organizeze un referendum în regiune pentru a-i declara independenţa, similare celor care au avut loc în regiunile estice Doneţk şi Lugansk în 2014. Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut Republicile Populare Doneţk şi Lugansk cu două zile înainte de a invada Ucraina şi a folosit momentul drept pretext pentru a trimite trupe în statul vecin. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.