O singură injecţie a unui tratament antiviral împotriva covid-19 a redus la jumătate - în timpul unor teste clinice - riscul spitalizării în caz de infecţie, arată un studiu, al căror autori speră la un nou tratament al pacienţilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În pofida faptului că boala covid-19 nu mai apare pe prima pagină a ziarelor, crearea unor noi opţiuni de tratament rămâne crucială, mai ales împotriva unor noi varainte, declară AFP un profesor de imunologie de la Universitatea Stanford, Jeffrey Glenn, unul dintre autorii studiului, publicat miercuri în revista NEJM.

Aproape 500 de persoane mor în continuare pe zi din cauza covid-19 în Statele Unite.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Acest tratament foloseşte interferoni - proteine cruciale în răspunsul imunitar.

Ele sunt secretate în prezenţa unui virus şi se ataşează de receptorii anumitor celule, declanşând ”un mecanism de apărare antivirală înnăscut” - altul decât al anticorpilor, explică Jeffrey Glenn.

Există mai multe tipuri de interferoni - inclusiv cei numiţi lambda, a căror particularitate este că se ataşază de celulel plămânilor, acolo unde face ravagii covid-19.

Tratamentul constă într-o injecţie cu o versiune sintetică a interferonilor lambda - în primele şapte zile de la apariţia primelor simptome de covid-19.

El a fost testat în cadrul unui studiu clinic asupra a peste 1.900 de adulţi infectaţi cu covid-19 - în perioada iunie 2021-februarie2022, în Brazilia şi Canada.

Aproximativ dintre pacienţi erau vaccinaţi anticovid.

Doar 25 dintre cele 931 de persoane cărora li s-a administrat acest tratament au fost spitalizate, faţă de 57 dintre cele 1.018 persoane cărora li s-a administrat un placebo - reprezentând o reducere cu 51%, potrivit studiului.

Rezultatele sunt şi mai bune la izolarea pacienţilor nevaccinaţi.

”Este spectaculos”, consideră Jeffrey Glenn, care a înfiinţat compania Eiger biopharmaceuticals, care a creat tratamentul. El deţine în continuare acţiuni la această companie.

Acest tratament - cu o singură injecţie - oferă un avantaj practic în comparaţie cu antiviralul Paxlovid al Pfizer, care necesită administrarea a zeci de pilule în decurs de cinci zile, argumentează el.

El oferă un avantaj şi în comparaţie cu tratamente cu anticorpi monoclonali şi cu vaccinuri, care şi-au pierdut puţin câte puţin eficienţa împotriva noilor variante ale SARS-CoV-2, deoarece interferonii interacţionează cu celule, iar tratamentul nu este afectat de evoluţia SARS-CoV-2.

Potrivit Eiger biopharmaceuticals, care a publicat anterior aceste rezultate într-un comunicat de presă, Agenţia americană a medicamentului (FDA) nu a dat însă curs unei cereri de autorizare de urgenţă.

Însă Glenn se arată pozitiv.

”Am speranţe bune că acest studiu îi va încuraja pe reglementatori aici şi în lume să găsească un mijloc de a le oferi (acest tratament) pacienţilor cât mai rapis posibil”, declară el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.