Cel puţin o persoană a murit şi alte opt au fost rănite după ce o maşină a lovit un grup de pietoni în apropiere de moscheea Finsbury Park din Londra, a anunţat Poliţia citată de BBC News. Poliţia confirmă că tratează incidentul drept un act terorism, a anunţat un reprezentant al Scotland Yard, comisarul adjunct Neil Basu, într-o conferinţă de presă. Primarul Londrei, Sadiq Khan, a descris coliziunea de la moscheea Finsbury Park drept un atac deliberat, care a vizat „londonezi nevinovaţi, dintre care mulţi încheiau rugăciunile în luna sfântă a Ramadanului”, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 10:34 - Poliţia tratează incidentul de la moscheea Finsbury Park drept un atac terorist

Poliţia confirmă că tratează incidentul de la moscheea Finsbury Park, din Londra, drept un act terorism, a anunţat un reprezentant al Scotland Yard, comisarul adjunct Neil Basu, într-o conferinţă de presă.

Autorităţile au precizat că atacul a avut loc în timp ce membri ai publicului acordau primul ajutor unui bărbat căzut pe jos. Respectivul bărbat a murit, iar criminaliştii urmează să stabilească dacă decesul a fost o consecinţă directă a atacului sau nu.

În urma coliziunii cu o dubă alba, opt oameni au avut nevoie de internare la spital, dintre care doi sunt în stare foarte gravă, şi două persoane au primit îngrijiri medicale la faţa locului.

CITEȘTE ȘI Şoferul dubei care a intrat în mulţime la moscheea Finsbury Park a strigat că vrea să ucidă toţi musulmanii. VIDEO

UPDATE 09:18 - Poliţia britanică reiterează că nu există alţi suspecţi în afară de şofer pentru incidentul de la moscheea Finsbury Park

Poliţia britanică a reiterat că nu există, deocamdată, alţi suspecţi în afară de şofer pentru incidentul de la moscheea Finsbury Park, în care o maşină a intrat într-un grup de şoferi, relatează The Guardian.

“În această etapă iniţială nu sunt alţi suspecţi, însă ancheta continuă”, a anunţat Poliţia Metropolitană pe Twitter.

UPDATE 08:41 - Imamul de la moscheea Finsbury Park l-a apărat pe şoferul dubei care a lovit pietoni de mulţimea furioasă - martori

Martori oculari au declarat pentru Sky News că imamul de la moscheea Finsbury Park l-a apărat pe şoferul dubei care a lovit pietoni de oamenii furioşi, până la sosirea poliţiei.

La rândul său, organizaţia Muslim Welfare House i-a mulţumit imamului Mohammed Mahmoud, „al cărui curaj a ajutat la calmarea situaţiei imediat după incident şi a împiedicat noi răniţi şi pierderi de vieţi omeneşti”.

Un martor a declarat pentru The Guardian că şoferul, care avea un tatuaj, nu a declarat nimic.

UPDATE 08:35  - Primarul Londrei descrie incidentul de la moscheea Finsbury Park drept un atac deliberat

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a descris coliziunea de la moscheea Finsbury Park drept un atac deliberat, care a vizat „londonezi nevinovaţi, dintre care mulţi încheiau rugăciunile în luna sfântă a Ramadanului”, relatează The Guardian.

„Deşi pare să fie un atac vizând o anumită comunitate, asemene atacurilor îngrozitoare din Mancheste, Westminster şi London Bridge, este de asemenea un asalt asupra tuturor valorilor noastre împărtăşite de toleranţă, libertate şi respect”, a scris edilul pe Facebook.

Primarul, primul musulman care conduce Londra, a precizat că au fost desfăşuraţi poliţişti suplimentari „pentru a linişti comunităţile, în special pe care care marchează Ramadanul”.

UPDATE 08:05 - Autorităţile au desfăşurat poliţişti suplimentari pentru a păzi moscheile din New York, după incidentul de la Londra

Departamentul de Poliţia din New York a anunţat că a desfăşurat ofiţeri care să păzească moscheile din oraş, după atacul de la Finsbury Park, relatează The Guardian.

UPDATE 07:21 - May: Poliţia tratează coliziunea de la moscheea Finsbury Park drept un "potenţial atac terorist"

Poliţia tratează coliziunea de la moscheea Finsbury Park drept un "potenţial atac terorist", a anunţat premierul britanic Theresa May, citată de The Guardian.

"Voi prezida o reuniune de urgenţă în această dimineaţă (luni - n.r.). Toate gândurile mele sunt alături de victime, de familiile lor şi de serviciile de intervenţie în situaţii de urgenţă de la faţa locului", a adăugat ea.

Anterior, autorităţile au anunţat că departamentul antiterorism este implicat în investigaţie, dar nu au confirmat că a fost vorba de un act intenţionat sau de o coliziune. 

Răniţii au fost duşi la trei spitale, iar două persoane primesc îngrijiri medicale la locul incidentului.

Şoferul camionetei, un bărbat de 48 de ani, a fost reţinut de martori şi a fost arestat apoi de poliţie. Potrivit autorităţilor, niciun alt suspect nu a fost identificat.

Martori citaţi de ABC News spun că în duba albă ce a intrat în mulţime se aflau trei persoane, dintre care două ar fi fugit. Informaţia nu a fost confirmată oficial. 

Ofiţerii au fost chemaţi să intervină în jurul orei locale 0.20 (2.20 ora României) şi se află încă la faţa locului. Primarul Londrei, Sadiq Khan, a confirmat că serviciile de urgenţă intervin la un "incident major" în zona Finsbury Park. 

Şi premierul Theresa May a vorbit despre un „incident îngrozitor”. „Toate gândurile mele sunt alături de cei care au fost răniţi, de cei apropiaţi lor şi de serviciile de urgenţă de la faţa locului”.

Incidentul a avut loc în apropiere de circumscripţia liderului laburist Jeremy Corbyn, Islington. El şi-a exprimat „şocul” pe Twitter.

“Sunt complet şocat de incidentul de la Finsbury Park, din această noapte (duminică – n.r.). Am luat legătura cu moscheile, poliţia şi Consiliul Islington privind acest incident. Gândurile mele sunt alături de cei (răniţi – n.r.) şi de comunitatea afectată de acest eveniment îngrozitor”, a scris el pe reţeaua de socializare. 

Consiliul Musulmanilor din Marea Britanie a anunţat că autovehiculului a călcat „intenţionat” credincioşii care ieşeau de la rugăciunile de noapte, după postul Ramadanului.

Serviciul de Ambulanţă a anunţat că a trimis „mai multe resurse” la faţa locului.

Clipuri publicate online după incident arată scene de haos, în care oamenii încearcă să îi ajute pe cei răniţi.

Un martor ocular a povestit cum a fost nevoit să sară din faţa maşinii. „A intrat în noi toţi. Erau mulţi oameni”, a spus bărbatul, care se afla în grupul de persoane lovit. „Am fost şocat, şocat, şocat. Erau cadavre în jurul meu”, a adăugat el.

Un alt martor, care locuieşte într-un apartament de pe strada Seven Sisters, a declarat pentru BBC că a văzut oameni „ţipând şi strigând”. „Toată lumea striga ’o maşină a lovir oamenii’”, spune femeia.

„Îngrozitor de privit, ofiţeri făcând masaj cardiac oamenilor de pe jos, încercând cu disperare să îi salveze. Sper că au reuşit”, a scris Cynthia Vanzella pe Twitter.

Incidentul vine după două atacuri comise anul acesta la Londra, în care pietoni au fost loviţi de vehicule. Primul a avut loc la Parlament, în martie, iar al doilea în urmă cu două săptămâni, pe London Bridge. Ambele au fost comise de islamişti. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.