Un medicament împotriva artritei - tofacitinib - prezintă efecte pozitive în îngrijirea bolnavilor de covid-19 spitalizaţi, în cadrul unui test clinic al cărui rezultat a fost publicat în New England Journal of Medicine (NEJM), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tratamentul - vândut între altele sub marca Xeljanz - a fost testat într-un test clinic asupra unui număr de 289 de pacienţi spitalizaţi cu forme grave de covid-19 în 15 locuri în Brazilia.

Jumătate dintre aceşti bolnavi au primit medicamentul - două comprimate de 10 miligrame pe zi - şi îngrijiri clasice, iar cealaltă jumătate a primit un placebo şi îngrijiri.

După 28 de zile, 18,1% din membrii grupului căruia i s-a administrat tratamentul au dezvoltat o insuficienţă respiratorie - şi au necesitat intubarea sau ventilarea - sau au murit, în timp ce 29% dintre membrii grupului care a primit placebo s-au aflat în această situaţie.

În total, aproximativ 5,5% dintre membrii grupului care a primit placebo au murit, iar în grupul căruia i s-a administrat tofacitinib au murit 2,8% dintre membri.

”Suntem încurajaţi de primele rezultate ale testului nostru aleatoriu al tofacitinib în rândul unor pacienţi spitalizaţi din cauza unei pneumonii covid-19”, a anunţat Otavio Berwanger de la Spitalul israelian Albert Einstein, care a condus testul clinic în parteneriat cu Pfizer.

Tofacitinib este autorizat în Statele Unite în tratarea poliartritei reumatoide, reumatismului psoriazic şi colitei ulcerative.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.