Un lider de rang înalt al aripii regionale a grupării jihadiste Statul Islamic (SI), Qari Fateh, acuzat de orchestrate mai multor atacuri recente la Kabul, a fost ucis în weekend în capitala afgană de către talibani, a anunţat un oficial guvernamental, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Qari Fateh, ”şeful Informaţiilor şi Operaţiunilor” grupării Statul Islamic din Khorasan (SI-K), aripa regională a SI, a fost ucis duminică de către forţele de securitate, a anunţat într-un comunicat un purtător de cuvânt al regimului taliban, Zabihullah Mujahid.

”El era direct responsabil de recentele operaţiuni desfăşurate la Kabul, împotriva unor misiuni diplomatice, moschei şi alte ţinte”, a precizat el.

Qari Fateh, a cărui naţionalitate nu este stabilită în mod clar, a fost ucis împreună cu alt membru SI-K, în cartierul Khair Khana, la Kabul, a precizat aceeaşi sursă.

Oficiali talibani au publicat pe Twitter imagini în care apar două cadavre care zac între dărâmături.

Consiliul de Securitate al ONU confirma, într-un raport publicat în iulie 2022, rolul lui Qari Fateh drept unul dintre principalii lideri ai SI-K, însărcinat cu operaţiuni militare într-o zonă care include India, Iranul şi Asia Centrală.

SI-K - care şi-a multiplicat atacurile vizând străini, minorităţi religioase şi instituţii guvernamentale - s-a dovedit cea mai mare provocare în domeniul securităţii a regimului taliban, de la instalarea acestuia la putere, în august 2021.

Cele două grupări împărtăşesc o ideologie islamistă sunnită austeră, însă SI-K luptă pentru a instaura un ”califat” mondial, în timp ce talibanii vor să conducă un Afganistan independent.

SI-K a revendicat un atac, la 12 decembrie, vizînd un hotel din Kabul foarte frecventat de oameni de afaceri chinezi, în care au fost răniţi cinci cetăţeni chinezi.

Tot în decembrie, gruparea a atacat Ambasada Pakistanului la Kabul.

În ianuarie, un atentat sinucigaş, în apropiere de sediul Ministerului de Externe de la Kabul, revendicat de SI-K, s-a soldat cu cel puţin zece morţi şi 53 de rănili.

Doi membri ai personalului Ambasadei Rusiei au fost ucişi într-un atentat sonucigaş al SI în septembrie.

În ultimele luni, forţe talibane au efectuat raiduri în mai multe ascunzători ale unor activişti SI-K la Kabul şi au ucis şi prins un mare număr de combatanţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.