Un judecător federal a hotărât ca fostul vicepreşedinte american Mike Pence să fie audiat de către un mare juriu, în cadrul anchetei Departamentului Justiţiei cu privire la eforturi ale fostului preşedinte Donald Trump şi aliaţilor săi de a anula rezultatul alegerilor din 2020, declară sub protecţia anonimatului două surse la curent cu hotărârea, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste surse declară însă că Pence nu este obligat să răspundă la întrebări despre acţiunile sale din 6 ianuarie 2021, când susţinători ai lui Trump au luat cu asalt Capitoliul, în timp de Pence prezida o sesiune plenară a Congresului de certificare a rezultatului alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2020.

Pence şi avocaţii săi au invocat motive constituţionale în vederea contestării acestei citaţii. Ei argumentează că, având în vedere că el acţiona ca preşedinte al Senatului atunci, nu poate fi obligat să fie audiat, în virtutea clauzei ”discursului sau dezbaterii”, care-i apără pe membrii Congresului de interogatorii referitoare la acte legislative oficiale.

Echipa lui Pence evaluează dacă să facă apel împotriva acestei hotărâri.

Hotărârea ”sigilată” a judecătorului districtual James “Jeb” Boasberg stabileşte scenariul fără precedent al unui fost vicepreşedinte obligat să depună o mărturie care poate fi împotriva preşedintelui pe care l-a servit.

Ea intervine în contextul în care Pence se apropie de anunţarea candidaturii sale la învestitura republicană în vederea alegerilor prezidenţiale din 2024, în care ar candida împotriva fostului său şef.

Pence a fost citat anul acesta să compară în faţa unui mare juriu care investighează, la Washington, un amestec în alegeri.

Procurorul special Jack Smith de la Departanmentul Justiţiei anchetează cu privire la tentative ale lui Trump şi aliaţilor săi de a anula rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, cu scopul rămânerii lui Trump la putere.

Mai mulţi apropiaţi ai lui Trump au fost audiaţi de către acest mare juriu, iar alt panel examinează o presupusă proastă gestionare a miliardarului a unor documente clasificate ale Casei Albe la clubul său de golf de la Mar-a-Lago.

Un purtător de cuvânt al procurorului special, contactat de AP, a refuzat să comenteze.

Pence a vorbit îndelung despre o campanie de presiuni a lui Trump, prin care acesta a încercat să-l oblige să anuleze victoria democratului Joe Biden în alegeri, în zilele dinaintea asaltului Capitoliului, inclusiv în cartea sa “So Help Me God”. 

În calitate de vicepreşedinte, Pence a avut rolul simbolic de a superviza numărarea voturilor Colegiului Electoral, însă nu avea puterea să influenţeze rezultatul.

Pence îl acuză pe Trump că i-a pus în pericol familia şi pe toţi cei care se aflau la Capitoliu la 6 ianuarie 2021 şi că istoria îl va ”trage la răspundere”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.