Paul Manafort, fost preşedinte de campanie al preşedintelui Donald Trump, a obţinut miercuri respingerea unui proces împotriva sa pentru acuzaţii de fraudă în statul New York, decizie care este o înfrângere pentru eforturile procurorului general din Manhattan, Cyrus Vance, de a se asigura că acesta va face închisoare chiar dacă ar fi graţiat de Trump pentru delicte federale, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorul Maxwell Wiley, de la Curtea Supremă din Manhattan, a spus în timpul unei audieri că dacă ar permite procurorului Cyrus Vance să îl trimită în judecată pe Manafort ar însemna ca acesta să fie judecat de două ori pentru aceeaşi faptă.

”Vom contesta decizia de astăzi şi vom continua să lucrăm pentru a ne asigura că dl. Manafort va răspunde pentru comportamentul ilegal împotriva statului New York”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Vance, Danny Frost, într-un comunicat.

Vance, un democrat, a anunţat trimiterea în judecată a lui Manafort pentru 16 capete de acuzare, care includ fraudă cu ipoteci, în luna martie, la mai puţin de o oră după ce acesta fusese condamnat la 7 ani şi jumătate de închisoare pentru diverse acuzaţii federale.

Acuzaţiile au peovenit din investigaţia fostului consilier special Robert Mueller legată de amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi au avut ca rezultat condamnarea lui Manafort pentru evaziune fiscală şi fraudă bancară, în luna august.

Trump a negat că ar fi conspirat cu Moscova.

Manafort, în vârstă de 70 de ani, îşi execută pedeapsa într-o închisoare federală din Pennsylvania, dar a fost spitalizat săptămâna trecută pentru un incident cardiac.

Acesta nu a fost prezent la audierea de miercuri, dar avocatul său, Todd Blanche, a declarat că ”evident, suntem foarte fericiţi” cu această respingere. Manafort a pledat nevinovat.

Vance şi-a axat cazul pe eforturile lui Manafor de a obţine împrumuturi de milioane de dolari, prin cereri de  împrumuturi ipotecare la trei bănci, implicând proprietăţi din Manhattan, Brooklyn, the Hamptons din Long Island, New York, şi California.

La împrumuturile respective s-a referit, printre altele, şi cazul federal împotriva lui Manafort din Virginia, care a dus la condamnarea sa la închisoare.

Echipa lui Mueller l-a acuzat pe Manafort că a ascuns de autorităţile fiscale 16 milioane de dolari, câştigaţi prin consultanţa acordată unor politicieni pro-ruşi din Ucraina, el minţind ulterior băncile pentru a obţine împrumuturi şi a se bucura de un stil de viaţă luxos.

Manafort risca o pedeapsă de până la 25 de ani de închisoare.

Condamnarea la nivel statal ar fi asigurat că Manafort va petrece o lungă perioadă de timp în închisoare, chiar dacă Trump l-ar fi graţiat pentru condamnarea federală. Preşedintele SUA nu are dreptul să graţieze persoane pentru delicte statale.

Manafort a lucrat pentru campania prezidenţială a lui Trump timp de cinci luni, în 2016.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.