Un important donator al lui Donald Trump şi altor cauze republicane, Sheldon Adelson, un magnat al cazinourilor şi un influent opozant al soluţiei cu două state în conflictul israeliano-palestinian, a murit în urma unei ”boli îndelungate” la vârsta de 87 de ani, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele-director general al Las Vegas Sands a murit ”din cauza complicaţiilor unei boli îndelungate”, a anunţat într-un comunicat soţia miliardarului, dr. Miriam Adelson

Potriivt unui ziar din Nevada pe care Adelson îl deţine, acesta a murit din cauza unui limfom non-Hodgkin, cu care a fost diagnosticat în 2019.

”Anunţ, cu o durere de nesuportat, moartea soţului meu Sheldon G Adelson”, a anunţat Miriam Adelson.

Fiul unui şofer de taxi ucrainean evreu, de origine lituaniană evreiească, miliardarul s-a născut în 1933 şi a crescut la periferia Bostonului.

Proprietarul cazinourilor Venetian şi Palazzo din Las Vegas, Venetian Macau în China şi Marina Bay Sands în Singapore, el era unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, iar averea sa este estimată de revista Forbes la 33 de miliarde de dolari.

Potrivit site-ului specializat în investigaţii privind finanţări în campanii electorale Open Secrets, Adelsons le-a donat în total o sumă-record de 172,7 milioane de dolari lui Trump şi republicanilor.

Familia Adelson a făcut donaţii importante în toate alegerile din ultimul deceniu, mai puţin în 2016, însumând aproximativ o jumătate de miliard de dolari, potrivit site-ului.

El a fost inamic al sindicatelor în cazinouri şi a susţinut republicani care se opun sindicatelor.

Iniţial sceptic faţă de Trump, pe care-l cunoştea prin eşecuri în domeniul cazinourilor, nu a contribuit în campania acestuia din 2016.

De la începutul anilor 2000, el a făcut donaţii cu prioritate candidaţilor care se opun recunoaşterii Palestinei ca stat, iar poziţia lui Trump în acest subiect era neclară la început.

Însă au descoprit că au aceleaşi priorităţi prin intermediul ginerelui şi consilierului locatarului Casei Albe Jared Kushner şi lui Benjamin Neatnyahu, pe care-l susţinea de mult timp.

Adelson a schimbat politica americană prin bani şi donaţii către sute de republicani în campanii locale, însă simpatia sa faţă de Trump s-a încheiat după înfrângerea acestuia în noiembrie.

El a achiziţionat în secret Las Vegas Review-Journal în 2015, după ce publicaţia i-a expus imperiul prin dezvăluiri. În noiembrie, ziarul a condamnat demersurile lui Trump de a contesta victoria lui Joe Biden în Nevada şi l-a îndemnat să-şi recunoască înfrângerea.

Trump a recompensat-o în 2018 pe Miriam Adelson cu cea mai înaltă distincţie civilă americană - Medalia Prezidenţială a Libertăţii -, cu care au fost distinşi de exemplu Elvis Presley şi Babe Ruth.

Ea îl prezintă pe soţul său, în comunicat, drept ”un patriot american, un veteran al armatei americane care a făcut donaţii generoase războinicilor răniţi şi care a vegheat la progresul marilor State Unite”.

”El a fost cel mai mândru dintre evrei”, adaugă ea, şi a ”văzut în statul Israel nu doar îndeplinirea unei promisiuni istorice faţă de un popor unic şi merituos, ci şi un dar al Atotputernicului către întreaga omenire”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.