Poliţia greacă a arestat un grup italian de extremă dreapta de 21 de persoane şi a interzis adunări prevăzute în memoria a doi membri ai grupării neonaziste Zori Aurii, asasinaţi în urmă cu zece ani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul de 21 de italieni a fost arestat marţi seara pe aeroportul din Atena şi urma să fie expulzat, a declarat miercuri AFP o sursă din poliţia greacă.

Poliţia a anunţat că a interzis orice adunare publică legată de comemorarea Zori Aurii, care constituie, consideră ea, un ”risc major la adresa securităţii publice”, din cauza unor contramanifestaţii antifasciste prevăzute.

Partidul italian CasaPound (neofascist) a anunţat într-un mesaj postat pe Telegram că 21 dintre membrii săi au fost ”îmbarcaţi în vehicule blindate fără nicio ecplicaţie” şi conduşi la un comisariat de poliţie.

La 1 noiembrie 2013, doi atacatori înarmaţi care circulau pe o motocicletă au ucis prin împuşcare doi membri ai Partidului Zori Aurii - Manolis Kapelonis, în vârstă de 22 de ani, şi Giorgos Fountoulis, în vârstă de 27 de ani, în faţa sediului partidului, la Neo Iraklio, la periferia Atenei.

Un al treilea membru al formaţiunii a fost grav rănit într-un atac cu o maşină.

Zori Aurii, criticat la acea vreme din cauză că a bătut migranţi şi opozanţi politici, i-a transformat pe cei doi tineri în martiri.

Câteva luni mai târziu, tatăl lui Fountoulis a fost ales atunci deputat al Zori Aurii în Parlamentul European (PE).

Atacul armat a avut la câteva săptămâni după de un membru al Zori Aurii l-a înjunghiat mortal pe rapperul antifascist Pavlos Fyssas, o crimă care a fost atribuită unor membri ai acestei formaţiuni.

Atacul din 2013 al unor membri ai Zori Aurii a fost revendicat ulterior de către o grupare de extremă stânga puţin cunoscută.

Nicio arestare nu a fost făcută, iar dosarul rămâne deschis în prezent.

Zori Aurii, odinioară a treia formaţiune politică în Parlamentul grec, în toiul crizei datoriei greceşti, s-a prăbuşit după ce liderii formaţiunii şi alţi membri de rang înalt au fost încarceraţi în 2020 cu privire la crime, inclusiv asasinarea lui Pavlos Fyssas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.